Tekerlekli sandalye basketbolcularında müsabaka öncesi kaygı türleri ve kendine güven düzeylerinin belirlenmesi
Determining types of pre-competition anxiety and self-confidence levels in wheelchair basketball players
  1. Tez No: 957364
  2. Yazar: GÖKSEL ERMAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tekerlekli sandalye, basketbol, kaygı, performans, Wheelchair, basketball, anxiety, performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, Tekerlekli sandalye basketbolcularında müsabaka öncesi kaygı türleri ve kendine güven düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinin esas alındığı araştırmanın çalışma grubu, Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Ligi, ***** Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımında oynayan 10 erkek profesyonel tekerlekli sandalye basketbol oyuncusu oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Illinois kendini değerlendirme envanteri”ve“Durumluk-sürekli kaygı envanteri”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Tekerlekli sandalye basketbol oyuncularında ev sahibi-deplasman değişkenlerine göre durumluk, bilişsel, somatik kaygı ve kendine güven alt boyutları ile ilişkin yapılan istatistikî analizler sonucunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Tekerlekli sandalye basketbol oyuncularının galibiyet ve mağlubiyet değişkenlerine göre durumluk, bilişsel, somatik kaygı ve kendine güven alt boyutları açısından yapılan istatistikî çalışmalar sonucunda anlamlı düzeyde farklılıklar görülmemiştir. Maçlara göre durumluk kaygı ortalamalarına bakıldığı zaman en yüksek ortalamanın 46,375 ile son maçta olduğunu görürken, en düşük ortalamanın 3. maçta 39 olduğu görülmektedir. Maçlara göre bilişsel kaygı ortalamaları incelendiğinde takım olarak ilk maçta yüksek kaygı puanı aldıkları görülüyor. Aynı kaygı puanı 7. maçta görülürken bu puan son maçta ise en düşük değere varıyor. Sporcular ilk hafta fazlaca bilişsel kaygı taşımaktalar. Takımın genel ortalaması ilk maçtan son maça kadar büyük bir değişiklik göstermemektedir. Bunu takımın yaş ortalamasının yüksek olmasına, eski ve tecrübeli oyuncuların fazlalığına bağlayabiliriz. Maçlara göre somatik kaygı ortalamaları incelendiğinde takımın genel ortalaması ilk maçtan son maça kadar büyük bir değişiklik göstermediği görülmüştür. Maçlara göre kendine güven puan ortalamalarına baktığımızda ise ilk maçlarda ki kendine güven seviyeleri istikrarlı olarak yükselirken, 5. Maçta bir düşüş yaşanmış ve peşinden 6. Maçta en yüksek seviyeye ulaşmıştır. 6. Maçtaki kendine güven puanı ortalamasını, 6. Maçtaki bilişsel kaygı puan ortalaması da desteklemektedir. Çünkü takım her ne kadar az bilişsel kaygıya sahipse bir o kadar kendine güvenleri yüksek olacaktır. Genel olarak deplasmanda ki kendine güven ortalamaları iç sahadaki ortalamadan daha az çıkmaktadır. Bu da takım olarak sporcuların iç sahada daha fazla kendine güven hissettiklerini ifade eder.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the types of pre-competition anxiety and self-confidence levels in wheelchair basketball players. The study group consisted of 10 male professional wheelchair basketball players playing in the Wheelchair Basketball 1st League, ***** Wheelchair Basketball Team, based on the screening model. Data were collected using the“Personal Information Form,”the“Illinois Self-Assessment Inventory,”and the“State-Trait Anxiety Inventory.”The Mann-Whitney U test was used for data analysis. Statistical analyses conducted on state, cognitive, somatic anxiety, and self-confidence subdimensions in wheelchair basketball players according to home-away variables revealed no significant differences. Statistical studies conducted on the state, cognitive, somatic anxiety, and self-confidence subdimensions of wheelchair basketball players according to the variables of victory and defeat did not reveal any significant differences. When looking at the state anxiety averages according to the matches, the highest average was 46.375 in the last match, while the lowest average was 39 in the third match. When examining the cognitive anxiety averages according to the matches, it is seen that the team scored high anxiety scores in the first match. The same anxiety score was observed in the seventh match, while this score reached its lowest value in the final match. Athletes carried a high level of cognitive anxiety in the first week. The team's overall average did not show a significant change from the first match to the final match. This can be attributed to the high average age of the team and the large number of experienced players. When examining the somatic anxiety averages by match, it is seen that the team's overall average does not show a significant change from the first match to the last match. When looking at the self-confidence score averages by match, the self-confidence levels in the first matches rise steadily, but there is a decline in the 5th match, followed by the highest level in the 6th match. The average self-confidence score in the sixth match is supported by the average cognitive anxiety score in the sixth match. This is because the less cognitive anxiety the team has, the higher their self-confidence will be. In general, the average self-confidence scores in away matches are lower than those in home matches. This indicates that the athletes feel more self-confident when playing at home.