İzole sıçan miyometriyumunda metabolik inhibisyona bağlı kontraktil baskılanmada sodyum-potasyum pompasının rolünün incelenmesi
Investigation of possible role of sodium-potassium pump in metobolic inhibition-mediated contractile failure in isolated rat myometrium
- Tez No: 359733
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Miyometriyum, Kasılma, Metabolik Stres, Digoksin, Na+-K+ ATPaz, Sıçan, Myometrium, contraction, metabolic stress, digoxin, Na+-K+ ATPase, rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, izole sıçan miyometriyumunda metabolik strese bağlı gelişen kontraktil inhibisyonda sodyum-potasyum pompasının (Na+-K+ ATPaz) olası rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Dekapitasyondan sonra, virjin erişkin Sprague Dawley cinsi dişi sıçanlardan miyometriyum kesitleri alınarak içerisinde 37oC'de (pH 7.4) Krebs solüsyonu bulunan ve %95 O2 - %5 CO2 ile sürekli gazlandırılan izole organ banyosunda asıldı. İstirahat gerimine adaptasyonu takiben spontan kontraksiyonlar kayıt edildi, ilave protokollerde oksitosinle kasılmalar tetiklendi. Metabolik inhibisyon organ banyosunda potasyum siyanür (KCN 0.1 mM) uygulaması ile sağlandı, Na+-K+ ATPaz inhibisyonu kardiyak glikozit olan digoksin (1 mg/ml, 10 mg/ml, 30 mg/ml, 300 mg/ml) ile sağlandı. Protokollerin izometrik kontraksiyonların frekans, güç ve amplitütlerine olan etkileri 10 dakikalık periyotlar halinde değerlendirildi. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesinde ANOVA testi kullanıldı. Digoksinin uygulanan dozları (1 mg/ml, 10 mg/ml, 30 mg/ml, 300 mg/ml) KCN'nin (0.1 mM) hem spontan hem de oksitosinle indüklenmiş miyometriyal kontraksiyonlar üzerindeki inhibibitör etkisini ne amplitüt, ne de frekans verileri yönüyle önleyemediği ve ortadan kaldırıcı anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edildi (n=7 her bir protokol için). Sıçan miyometriyumunda, metabolik inhibisyona bağlı miyometriyum kasılma gücünde meydana gelen zayıflamayı, kardiyak glikozit digoksinin önlemediği, tedavi edemediği sonucuna varılmıştır. Tez çalışmasının bulguları, bu deneysel modelde Na+-K+ ATPaz kasılmayı sekteye uğratan mekanizmalar arasında yer almadığı ve/veya kesinlikle tek sorumlu mekanizma olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the possible role of sodium-potassium pump (Na+-K+ ATPase) on metabolic stress-mediated inhibition of contractility of isolated rat myometrium. After decapitation, myometrial strips were isolated from non-pregnant adult Sprague Dawley rats, and suspended in an isolated tissue bath containing Krebs solution, continuously bubbled with 95% O2 and 5% CO2, maintained at 370C (pH 7.4). Following equilibration under resting tension, spontaneous contractions were recorded, and in additional protocols contractions were elicited by oxytocin. Metabolic inhibition was established by bath application of potassium cyanide (KCN 0.1 mM). The cardiac glycoside digoxin (1 mg/ml, 10 mg/ml, 30 mg/ml, 300 mg/ml) was applied to tissue bath for the inhibition of Na+-K+ ATPase pump. To evaluate the impacts of study protocols on the amplitude, frequency and force of contractions, these parameters were evaluated by 10-minute intervals. ANOVA test was used for statistical analysis of the data. The utilized dose of digoxin (1 mg/ml, 10 mg/ml, 30 mg/ml and 300 mg/ml) failed to prevent or recover the KCN (0.1 mM)-induced inhibition of myometrial contractility in terms of amplitude and frequency of the both spontaneous and oxytocin-induced contractions (n=7 for each protocol). In conclusion it was determined that the cardiac glycoside digoxin is unable to prevent or restore the attenuation of contractile force due to metabolic inhibition. Findings of this thesis study indicating that the Na+-K+ ATPaz pump is not involved and/or definitely not the solely responsible mechanism of the contractile failure.