Parsiyel larenjektomi olan hastaların İletişim Rehberi'ne ilişkin değerlendirmeleri
Assessments of the patients who underwent partial laryngectomy regarding Communication Quide
  1. Tez No: 359732
  2. Yazar: MELEK ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kulak Burun ve Boğaz, İletişim Bilimleri, Nursing, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel iletişim rehberi, hemşirelik, larenjektomi, nitel çalışma, sözel olmayan iletişim, Visual communication guide, nursing, laryngectomy, qualitativestudy, non-verbal communication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma, larenjektomi olan hastaların yaşadıkları iletişim sorununa çözüm bulabilmek için görsel iletişim rehberi geliştirilmesi ve geliştirilen rehberin hastaların iletişim sorununa katkısını saptamak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma niteliksel ve niceliksel araştırma yöntemlerini içeren karma araştırma yöntemiyle yapıldı. İlk kez parsiyel larenjektomi olan 14 hasta ile yapılan araştırmada nitel veriler olgu bilim (fenomenolojik) araştırma desenine uygun olarak“derinlemesine görüşme”yöntemi ile toplandı. Nicel verilerin toplanması için tanımlayıcı araştırma yöntemi doğrultusunda soru formundan yararlanıldı. Nitel verilerin analizi sonucu“konuşamama deneyimi, iletişim rehberinin iletişime etkisi ve iletişim rehberine ilişkin duygu ve düşünceler”olmak üzere üç ana tema belirlendi. Nicel veri analizi sonucu hastaların tamamının resimlerin anlaşılırlığını ve rengini, yazıların büyüklüğünü yeterli gördüğü; tamamına yakınının rehberin kullanışlılığını, resimlerin boyutunu, yazıların şeklini ve ele alınan sorunları yeterli gördüğü belirlendi. Hastaların 3/4'ü rehberin ebadının ve yarısı resimlerin sayısının yeterli olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte hastalardan bazıları ise rehberin ciltlenme biçimini uygun bulmadı. Hastaların tamamı hem sağlık personeline hem de yakınlarına kendilerini ifade edebilmeleri için rehberi yeterli görmektedir. Hastaların tamamına yakını sorunlarını/ isteklerini (ağrı, bulantı, gazete okuma, müzik dinleme vb) ve 4/5'i duygularını (stres, kızgınlık, korku vb.) iletebilmeleri için rehberin yeterli olduğunu düşünmektedir. Çalışmanın sonucunda geliştirilen iletişim rehberinin parsiyel larenjektomi olan hastalar tarafından iletişim kurmada etkili ve kullanılabilir olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This research study was conducted to develop a“Visual Communication Guide”to solve patients' who underwent laryngectomy communications problems and to determine the contribution of this communication guide in handling such communication problems. This research was carried out with a mixed method approach, integrating qualitative and quantitative research methods. In the study, which was conducted by 14 patients who have undergone partial laryngectomy for the first time, qualitative data were collected by“in-depth interviews”method in accordance with the“phenomenology”research design. A questionnaire was utilized to collect quantitative data,in accordance with the descriptive research method. As a result of the analysis of qualitative data, the following three main themes were determined:“experience of being unable to speak, the effect of the Communication Guide, feelings and thoughts regarding the Communication Guide”. As a result of the analysis of quantitative data, all of the patients were fully satisfied with clarity and color of the pictures and font size of the text; while almost all of the patients have stated that the guide was useful and the size of the pictures, form of the texts, and the problems discussed were adequate. Three quarters of the patients consider the size of the guide as sufficient and half of the patients were satisfied with the number of pictures in the guide. However, some patients disliked the binding style of the guide. All of the patients found the guide adequate to express themselves to their relatives and health personnel. Almost all of the patients consider the guide sufficient their problems/ requests, while 4/5 of the patients consider the guide sufficient to share their emotions. As a result ofthis study, it was concluded that the Communication Guide can be effective and usable for communication efforts of the patients withpartial laryngectomy.