İskeletsel sınıf III maloklüzyonun tedavisinde alternate rapid maksiller ekspansiyon ve konstriksiyon protokolü sırasında ve sonrasında uygulanan maksiller protraksiyonun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the maxillary protraction effects during and after alternate maxillary expansions and constrictions protocol in skeletal class III malocclusion treatment
- Tez No: 359735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf III maloklüzyon, Alt-RAMEC, Maksiller ekspansiyon, Maksiller protraksiyon, Yüz maskesi, Class III malocclusion, Alt-RAMEC, Maxillary expansion, Maxillary protraction, Face mask
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip hastalarda alternate rapid maksiller ekspansiyon ve konstriksiyon (Alt-RAMEC) protokolü sırasında ve sonrasında uygulanan maksiller protraksiyonun etkilerini lateral sefalometrik filmler kullanarak karşılaştırmaktı. Kriterleri taşıyan 36 hasta rastgele iki gruba ayrılmıştır. Maksiller protraksiyon 1. ve 2. grupta sırasıyla Alt-RAMEC sonrası ve sırasında uygulanmıştır. Her iki grup kronolojik yaş, cinsiyet dağılımı, maturayon dönemi, başlangıçtaki kraniyofasiyal morfoloji, kuvvet şiddeti, ekspansiyon miktarı ve apareyin günlük kullanım süresine göre eşleştirilmiştir. Grup içi ve gruplar arası farklılıkların değerlendirilmesi için sırasıyla Paired t- ve Student t-test uygulanmıştır. 6 hasta aparey kullanımını bıraktığı için çalışma sonunda 30 hasta analiz edilmiştir. Sınıf III maloklüzyon ve negatif overjet, maksillanın öne haraketi [A-PTV: 3.84 mm ve 3.02 mm, sırasıyla (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the skeletal, dentoalveolar and soft tissue effects of maxillary protraction after and during alternate rapid maxillary expansion and constriction (Alt-RAMEC) protocol in patients with skeletal Class III malocclusion using lateral cephalometric films. Thirty six patients who met the criteria were randomly divided into two groups. Maxillary protraction was performed after and during an Alt-RAMEC protocol of eight weeks in groups 1 and 2, respectively. Both groups were matched according to cronological age, gender distribution, maturation stage, initial craniofacial morphology, force magnitude, amounts of expansion and daily using of the appliance. Paired t- and Student t-tests were used to evaluate within- and between-group differences, respectively. Thirty patients were analyzed at the end of the trial since six patients gave up the use of appliance. Class III malocclusion and negative overjet were corrected by means of forward displacement of the maxilla [A-PTV: 3.84mm and 3.02mm, respectively (p0.05).