Yoğun bakım ortamında başlanan inspiratuar kas eğitiminin abdominal cerrahi geçiren hastalarda kas kuvveti ve solunum fonksiyonu üzerine etkisi
Effect of inspiratory muscle training initiated in the intensive care unit on muscle strength and respiratory function in patients undergoing abdominal surgery
  1. Tez No: 359749
  2. Yazar: SEHER ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP MALKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Üst abdominal cerrahi, inspiratuar kas eğitimi, kas kuvveti, Upper abdominal surgery, inspiratory muscle training, muscle strength
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Üst abdominal cerrahinin postoperatif respiratuar kas disfonksiyonuna rol açtığı bilinmekte, bununla birlikte inspiratuar kas eğitiminin (İKE) postoperatif dönemdeki rolü üzerine sınırlı çalışma olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, İKE'nin abdominal cerrahi sonrası hastane içi erken dönemde respiratuar kas kuvveti, periferal kas kuvveti ve solunum fonksiyonları üzerine etkinliğini araştırmaktır. Üst abdominal cerrahi geçiren 31 hasta randomize olarak çalışma grubu (n=15) ve kontrol grubuna (n=16) ayrıldı, grupların sırasıyla ortanca yaşı 59.0 ve 54.5 yıl, APACHE II skoru 23.0 ve 22.5 idi. Respiratuar kas kuvveti (maksimum inspiratuar basınç=MİB ve maksimum ekspiratuar basınç=MEB), periferal kas kuvveti (kavrama kuvveti) ve solunum fonksiyonları (spirometrik ölçümler) yoğun bakımda ekstübasyon günü ve hastaneden taburculuk gününde değerlendirildi. Tüm olgulara, yoğun bakımda ekstübasyonlarını takiben hastaneden taburcu olana kadar, haftada beş gün ve günde bir defa olmak üzere gözetimli fizyoterapi programı uygulandı. Kontrol grubu sadece rutin fizyoterapi programına alınırken, çalışma grubuna rutin fizyoterapi programı ve eşik İKE cihazı ile İKE uygulandı. Kaydedilen tüm sonuçlar (FEV1/FVC hariç) her iki grupta anlamlı gelişmeler gösterirken (p0.05). Sonuç olarak, İKE etkindir ve üst abdominal cerrahi sonrası hastane içi erken dönemde İKE ile respiratuar kas kuvveti ve periferal kas kuvvetinde daha hızlı gelişmeler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that upper abdominal surgery causes postoperative respiratory muscle dysfunction; however, there is limited research on the role of inspiratory muscle training (IMT) after postoperative period. The aim of this study was to investigate the efficiency of IMT on respiratory muscle strength, peripheral muscle strength and respiratory functions in early inpatient period after abdominal surgery. Thirty-one patients undergoing upper abdominal surgery were randomly divided into study group (n=15) and control group (n=16), median ages of groups were 59.0 and 54.5 years and APACHE II scores were 23.0 and 22.5, respectively. Respiratory muscle strength (maximum inspiratory pressure=MIP and maximum expiratory pressure=MEP), peripheral muscle strength (handgrip strength) and respiratory functions (spirometric measurements) were assessed on the extubation day and the day of hospital discharge. All subjects underwent supervised physioterapy program once-daily, five days a week from the extubation day in intensive care unit until the discharge from the hospital. The study group received routine physiotherapy program and IMT with threshold IMT® device while the control group received only a routine physiotherapy program. All recorded outcomes (except for FEV1/FVC) showed significant improvements in both groups (p0.05). Consequently, IMT is effective and results in faster improvement of respiratory muscle strength and peripheral muscle strength in early inpatient period after upper abdominal surgery.