Farklı esneklik seviyelerine sahip sporcularda statik germe egzersizlerinin anaerobik performans üzerine etkileri
The effects of static stretching exercises on aerobic performance in sportsmen with different flexibility levels
  1. Tez No: 359750
  2. Yazar: MERVE KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY ARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Statik germe, anaerobik performans, esneklik, Static stretching, anaerobic performance, flexibility
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı esneklik seviyelerine sahip aktif sporcularda gerçekleştirilecek statik germe egzersizlerinin anaerobik performans üzerine etkisini ölçmek ve değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini 18-29 yaş arası, düzenli olarak haftada en az üç gün antrenman yapan erkek sporculardan oluşmuştur. Katılımcılar (n:30) performans laboratuarına üç gün gelmiştir ve her gelişlerinde standart ısınma olarak 50 Watt'lık (W) bir dirence karşı bisiklet ergometresinde pedal çevirmeleri istenmiştir. İlk gün katılımcıların quadriceps ve hamstring kas grupları esneklik seviyeleri ölçülmüştür. İki dakika içinde dikey sıçrama ölçümü yapılmış ve sonraki iki dakika içinde katılımcılara Wingate testi (WT) uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci ve üçünü gününde katılımcılara germe protokolü uygulanmıştır. Ardından ilk gün ile aynı protokolde iki dakika aralarla önce dikey sıçrama testi sonrasında WT uygulanmıştır. Germe protokolü katılımcıların, ilk gün ölçülen kendi maksimum esneklik seviyelerinde 15 ve 60 saniye beklemelerini içermektedir. Katılımcıların rastgele seçilen yarısı ikinci ölçümde 15, üçüncü ölçümde 60 saniyelik statik germe egzersizlerini uygularken, diğer yarısı bu uygulamanın tersini yapmıştır. Statik germe egzersizlerine verilen akut patlayıcı kuvvet ve anaerobik güç yanıtları hem tüm grupta hem esneklik seviyelerine göre ayrılan iki grupta değerlendirilmiştir. Ayrıca iki esneklik grubunun sonuçları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Farklı statik germe protokolleri sonrasında uygulanan dikey sıçrama testi ve WT sonuçlarında tüm grupta, esneklik seviyesi düşük olan grupta ve esneklik seviyesi yüksek olan grupta istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. İki esneklik grubunun sonuçları birbiriyle karşılaştırıldığında da iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Erkek sporcularda, anaerobik güç performansı öncesi germe uygulamamak, kısa ya da uzun süreli statik germe uygulamak performansı etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to measure and evaluate the effects of static stretching exercises to be performed in active sportsmen with different flexibility levels on anaerobic performance. Method: The sample of research comprised of male athletes (between 18-29 years of age) who perform regular exercises at least three days a week. Participants (n:30) have come to laboratory three days and each time they arrived they were asked to ride on bicycle ergometer against a resistant of 50 watt (W) as a warm-up. First day the flexibility levels of participants' quadriceps and hamstring muscle groups were measured. Within two minutes the measurement of vertical jumping was performed and within the next two minutes Wingate test (WT) was applied. In the second and third days of research stretching protocol was applied to participants. Subsequently, in the protocol similar to the first day, with two minute intervals, first vertical jumping test and then WT were performed. Stretching protocol requires participants to wait 15 and 60 seconds at their maximum flexibility levels measured during first day. Half of the participants selected randomly performed 15- and 60-minute static stretching exercises in the second and third measurements respectively whereas other half practiced the opposite of this application. The acute explosive force and anaerobic performance responses given to static stretching exercises were evaluated in entire group and in two groups randomized according to flexibility levels. In addition to this, two flexibility group results were compared with each other. Results: In the results of both vertical jumping test and WT, performed after different static stretching protocols, there was no statistically significant difference in entire group, in group with lower flexibility level and in group with higher flexibility level. In the results of compared two groups there was no statistically significant difference. Conclusion: In male athletes, appyling static stretching prior to anaerobic power performance, whether apply short term or long term static stretching do not influence performance.