L-carnitine uygulamasının ratlarda bazı hemotolojik parametreler üzerine etkisi
Effect of L-carnitine on some haematological parameters in rats
- Tez No: 359784
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: L-karnitin, Hematoloji
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, oral L-karnitin uygulamasının bazı hematolojik parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, materyal olarak sağlıklı 16 adet Wistar ırkı erkek rat kullanıldı. Kontrol (n=8) ve deneme (n=8) olmak üzere iki gruba ayrılan ratlarda deneme grubunu oluşturan her hayvana 20 gün süresince 75 mg/kg/ gün dozunda L-karnitin oral olarak içme suyuna ilave edilerek uygulanmıştır. Her iki grubu oluşturan hayvanlardan 20. günde alınan kan örneklerinden analizler yapıldı. Alınan kan örneklerinde WBC, RBC, HMG, HMT, PLT, MCV, MCH, MCHC miktarları, LEN, GRAN, MONO yüzde ve sayıları ile 1.saat, 2.saat ve 24.saat ESR düzeyleri belirlendi. İncelenen parametrelere ilişkin verilerin istatistiksel analizleri, gruplar arası farklılıkların önemini belirlemek için t-testi kullanıldı. Kontrol grubu hematolojik değerler; WBC= 4.0±1.0 mm3/103, RBC= 8.2±0.8 mm3/106, HMG=15.1±1.4 g/dL, HMT= %44.8±4.4, PLT= 740±220 mm3/103 olarak belirlenirken eritrosit indekselerinden MCV= 54.6 ±1.2 fl , MCH= 18.3±0.4 pg, MCHC= 33.6 ±0.8 g/dL düzeylerinde bulunmuş olup, LEN (69.3 ±7.2%; 2.8±0.9 mm3/103), GRAN (28.17.3%; 1.1±0.3 mm3/103) ve MONO (2.61.2%;0.1 ±0.1 mm3/103) yüzde oranı ve sayıları ile ESR 1.,2. ve 24.saat de sırasıyla 1.2±0.2; 1.9±0.6; 6.4±2.7 mm/s olarak tespit edilmiştir. L-karnitin uygulanan grupta WBC= 3.8±1.0 mm3/103, RBC= 7.8±0.6 mm3/106, HMG= 15.0± 1.4 g/dL, HMT= % 42.5±3.6, PLT= 728± 121 mm3/103 olarak ölçülürken eritrosit indekselerinden MCV= 54.4± 1.6 fl , MCH= 19.1±0.5 pg, MCHC= 35.3±0.9 g/dL seviyelerinde belirlenmiş olup, LEN (69.5±8.5 %; 2.7±0.9 mm3/103), GRAN (28.3±8.9 %; 1.1±0.4 mm3/103) ve MONO (2.3±1.3 %;0.1 ±0.1 mm3/103) yüzde oranı ve sayıları ile ESR 1.,2. ve 24.saat de sırasıyla 1.5±0.3; 2.1±0.5; 7.5±2.5 mm/s olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of oral L-carnitine administration on some hematological parameters. 16 Wistar male rats were used as materials in this study. The rats were seperated into two gropus as control (n=8) and test group (n=8). The animals in the test group were given 75 mg/kg/d L- carnitine added to their drinking water for 20 days. The blood samples taken from both groups on the 20th day of the investigastion was analyzed. Mean WBC, RBC, HMG, HMT, PLT, MCV, MCH, MCHC values, LEN, GRAN, MONO percentage and counts and 1., 2.and 24.hour ESR levels of whole blood taken were determined. t-test were used to determine the importance of differences between the groups. In the control group, hematological parameters were WBC= 4.0±1.0 mm3/103, RBC= 8.2±0.8 mm3/106, HMG= 15.1±1.4 g/dL, HMT= %44.8±4.4, PLT= 740±220 mm3/103. Erythrocyte indexes were MCV= 54.6 ±1.2 fl , MCH= 18.3±0.4 pg, MCHC= 33.6 ±0.8 g/dL. Leukocyte types were LEN (69.3 ±7.2%; 2.8±0.9 mm3/103), GRAN (28.17.3%; 1.1±0.3 mm3/103) and MONO (2.61.2%;0.1 ±0.1 mm3/103) percentage and counts. ESR 1.,2. and 24.hour were determined as 1.2±0.2; 1.9±0.6; 6.4±2.7 mm/s respectively. In L-carnitin treated group, hematological parameters were WBC= 3.8±1.0 mm3/103, RBC= 7.8±0.6 mm3/106, HMG= 15.0± 1.4 g/dL, HMT= % 42.5±3.6, PLT= 728± 121 mm3/103. Erythrocyte indexes were MCV= 54.4± 1.6 fl , MCH= 19.1±0.5 pg, MCHC= 35.3±0.9 g/dL. Leukocyte types were LEN (69.5±8.5 %; 2.7±0.9 mm3/103), GRAN (28.3±8.9 %; 1.1±0.4 mm3/103) and MONO (2.3±1.3 %;0.1 ±0.1 mm3/103) percentage and counts. ESR 1.,2. and 24. hour were measured as 1.5±0.3; 2.1±0.5; 7.5±2.5 mm/s respectively.