Seyahat acentalarında kongre-fuar organizasyonlarının pazarlanmasında sürecin yeri ve önemi üzerine bir uygulama
A case study about the place and the importance of process in the marketing of congress-fair organizations for travel agencies
- Tez No: 359854
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Seyahat acentaları, kongre ve fuarlar, kongre ve fuar organizasyonu, süreç, Travel agencies, congress and fairs, congress and fair organizations, process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Sanayileşme sonucu mal ve hizmet arzının artması ile beraber kongre ve fuarcılık alanlarında da gözle görülür gelişmeler yaşanmıştır. Hem katılımcı, hem de ziyaretçiler açısından en etkin iletişim, tanıtım ve pazarlama aracı olmaları sebebiyle kongre ve fuarlar, günümüzde dünyanın hemen hemen her ülkesinde ulusal ve uluslararası boyutlarda düzenlenmekte ve her biri farklı birer sektöre hizmet etmektedirler. Katılımcı ve ziyaretçi firmalar ve hatta ülkeler açısından ekonomik anlamda bu denli önem taşıyan kongre ve fuarların organizasyonu ise, profesyonel bir ekip önderliğinde yürütülmektedir. Kongre ve fuarın başarısını doğrudan etkileyen organizasyon süreci için seyahat acentaları, büyük ve yoğun bir çalışma yürütürler. Seyahat acentalarında kongre-fuar organizasyonlarının pazarlanmasında sürecin yeri ve öneminin anlatıldığı tezin birinci bölümünde, turizm pazarlaması, turizm pazarlama karması elemanları ve turizm pazarlama karması elemanlarından biri olan süreç incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kongre-fuar turizm kavramları ve kongre-fuar turizminin tarihsel gelişimi açıklanarak, kongre-fuar turizminin sınıflandırılması yapılmış ve süreç açısından kongre-fuar organizasyonları incelenmiştir. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise, turizm sektörünün bir çok dalında hizmet veren A grubu seyahat acentalarının düzenlemiş olduğu örnek bir kongre-fuar organizasyonu incelenerek, planlama aşamasından, organizasyonun tamamlanma aşamasına kadar olan süreç, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan örnek olay (durum) çalışması ile açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in the supply of goods and services as a result of industrialization, there have been noticeable developments in the fields of congress and fair organization. Since they are the most efficient means of communication, presentation and marketing for both the participants and the visitors; the congresses and the fairs are organized at national and international levels in almost all the countries around the world and they each serve for a different sector. The organization of these congresses and fairs which are of such vital importance economically in terms of the participant and visitor companies and even for the countries are carried out by the leadership of a professional team. The travel agencies perform a hard and challenging work for the organization process which affects the success of the congress and fair directly. The first part of the thesis, which is about the place and importance of process in the marketing of congress-fair organizations for travel agencies, handles tourism marketing, the elements of marketing mix and one of its elements; the process. The second part deals with the concepts of congress-fair tourism, its historical development and the classification of congress-fair tourism along with an analysis of the congress-fair organizations in terms of the process. The third and the last part of the thesis includes an analysis of a sample congress and fair organization held by (A) group travel agencies which give services in several fields of the tourism sector and an explanation of the whole process, from the planning phase to the completion phase, by using one of the qualitative research methods called“case study”.