İnternet gazeteciliğinde interaktifleşen okur üzerine bir alan araştırması
A field research on the interactive reads of internet journalism
- Tez No: 359855
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İnternet Gazeteciliği, İnteraktivite, Okur, Metin, Yorumlama, Alımlama, Online Journalism, Interactivity, Reader, Text, İnterpretation, Reception
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
İnternet, radyo, gazete ve televizyonun da yer aldığı en çok kullanılan kitle iletişim araçları listesinde, en üst sıraya doğru hızla ilerlemektedir. Yazılı basının ardından medya dünyasında yerini alan ve gazetelerle bir rekabet halinde olan televizyon yayıncılığına alışan izleyici, günümüzde bilişim alanında görsel anlamda farklı bir teknolojiye sahip olan internetle de tanışmıştır. Hızla değişen iletişim ortamında birey, gazete karşısında“okuyucu”ve televizyon karşısında“izleyici”olarak tanımlanırken, internet teknolojisi karşısında ise“kullanıcı”kimliğini taşımaya başlamıştır. Televizyon iletişimde tek taraflı bir sunum söz konusu iken, internet aracılığıyla kurulan iletişimde çift taraflı bir iletişim söz konusudur. İnternetin sağladığı ve en önemli özelliği diyebileceğimiz bu çift taraflı iletişim interaktivitedir. İletişim teknolojisindeki gelişmeler sonucunda da internet gazeteciliğinde“interaktivite”kavramıyla okur değişime uğramaktadır. Okur, internet ortamında gerekli gördüğünde düşüncesini/yorumunu yazmak için birçok olanağa sahip olmuştur. Okurun geleneksel medya karşısındaki edilgen konumunu, sahip olduğu avantajlarla katılımcı bir şekle dönüştüren internet gazeteciliği okur ve muhabir arasında interaktivitenin sağlanmasına katkı sağlamıştır. Bu çalışmada, medya-okur arasındaki interaktivitenin bir sonucu aynı zamanda da bir yapı taşı olan okur yorumları incelenmiştir. Araştırmamız, okur temelli olduğu için Milliyet gazetesinin internet sitesinde 'www.milliyet.com.tr'de yayınlanan haberler ve bu haberlere okur tarafından yapılan yorumlar ele alınmıştır. Okurun önemli sosyal ve siyasi konularda yorum yaparak habere katkısı ve katılımı aynı zamanda interaktivite sağlanıp sağlanamadığı yorumlar üzerinden değerlendirme yapılarak, yorumların haber içeriklerine ne düzeyde bir etki yaptığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet, radio, newspapers and television in the most used in the list of mass media, the right to the top of a rapid progress. Of the written press and then in the world of media and newspapers, which are in competition with television broadcasting and audience accustomed, today, in the field of information visually different technology, the internet has also met. The rapidly changing communication environment of the individual, against the newspaper“the reader”in front of the television and the“audience”is defined as, the internet technology in the face of the“user”started to carry identity. Television is a one-sided communication, presentation, communication through the internet in a double-sided communication in question. The most important feature that provides Internet and interactivity can say that communication is two-sided. As a result of advancements in communication technology in Internet journalism“interactivity”concept is transformed by its readers. Reads on the internet, if deemed necessary, the idea / has had many opportunities to write a review. Readers across the passive position of the traditional media have, with the advantage that converts to a participatory form of interactivity of Internet journalism and journalists to ensure readers have contributed. In this study, a result of interactivity between media-readers also read the reviews, which carries a structure have been studied. Our research is based reads on the website of the newspaper Milliyet, www.milliyet.com.tr in published reports and comments by readers of this news is discussed. Reader comments on the important social and political issues and participation by making contributions to the news at the same time satisfies interactivity assessment is made not out of reviews, comments on the contents of the news that made an impact on what level were investigated.