Bir aminoasidin ve esterinin proton ve bakır (II) metal iyonu ile oluşturduğu kompleksleşme dengelerinin sıcaklıkla değişiminin incelenerek termodinamik niceliklerinin bulunması
Proton of an amino acid and esters, and copper (II) metal ion complexation with the balance consisting of the temperature dependence by examining the presence of a thermodynamic quantity
  1. Tez No: 359853
  2. Yazar: MUSTAFA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SEZA BAŞTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oluşum Sabiti, β-Alanin, β-Alanin Metil Esteri, Cu(II), Termodinamik Nicelikler, Sert ve Yumuşak Asit ve Bazlar Prensibi, Formation Constant, β-Alanine, β-Alanine Methyl Ester, Cu (II), Thermodynamic Quantities, Hard and Soft Acids and Bases Principle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada ligand olarak seçilen β-Alanin ve β-Alanin Metil Esteri'nin 5,0, 20,0 ve 35,0 oC sıcaklık ve görece derişik sodyum perklorat çözeltisi kullanılarak sabit tutulan iyonik kuvvet altında protonlanma (asitlik) sabitleri potansiyometrik pH titrasyonu yöntemi ile belirlenmiştir. Daha sonra Cu(II) iyonu ile bu ligandların 1:4 mol oranındaki sulu çözeltilerinde oluşan ikili komplekslerinin aynı sıcaklık aynı iyonik kuvvet ve aynı yöntem kullanılarak oluşum (kararlılık, denge) sabitleri hesaplanmıştır. Bulunan denge sabitlerinin sıcaklıkla değişimi temel alınarak gerek protonlanma ve gerekse kompleksleşme tepkimelerinin serbest enerji, entalpi, entropi değişimleri bulunmuştur. Elde edilen termodinamik niceliklerin gösterdiği ısıl davranışlar yardımıyla özellikle kompleksleşme tepkimelerinde ortaya çıkan yeni bağlar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study the acidity constants of β-Alanine and β-Alanine Methyl Ester, and the formation constants of these ligands with Cu(II) metal ion were determined at 5,0, 20,0 and 35,0 °C and at constant ionic strength in aqueous solution using potentiometric pH titration method. Molar amount of the ligand and metal ions is 1:4. Thereafter, the temperature dependence of these equilibrium constants were found. Free energy, enthalpy and entropy changes of the protonation and the complexation reactions were calculated. Due to the thermodynamic behaviour of these reactions the new bonds formed were explained.