Sahte hasarların lojistik regresyon analizi ile tahmini
To detect insurance fraud using logistic regression analysis
  1. Tez No: 359862
  2. Yazar: AHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ACAR BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İstatistik, Insurance, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigorta Sahtekarlığı, Sahtekarlık, Lojistik Regresyon, ROC Eğrisi, Tahmin Modeli, Logit, Probit, Insurance, Insurance Fraud, Fraud, Logistic Regression, ROC Curve, Descriptive Modelling, Logit, Probit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sigorta sektöründe sahte hasarlar her geçen gün artmaktadır. Sahte hasarların sigorta şirketlerinin maliyetlerini ciddi şekilde artırması yanında sigortalıların ödeyeceği sigorta priminin de artmasına sebep olmaktadır. Sigorta şirketlerine günde yüzlerce hasar ihbarı gelmekte ve hasar dosyası açılmaktadır. Bu dosyalar arasından sahte hasarları tespit etmek (özellikle manuel olarak sahte hasar tespiti yapan sigorta şirketleri için) çok güçtür. Sigorta şirketlerinin karlılığını koruyabilmesi için hasarı kontrol altında tutabilmesi gerekmektedir. Bunun için de sahte hasarları iyi yönetmeleri ve sahte hasarları gözden kaçırmamaları gerekmektedir. Bunu ancak sistematik bir yöntem ile, istatistik tahmin modeli ile yapabilirler. Bu model ile her gün ihbar edilen hasarların sahte hasar olma ihtimallerini hesaplayarak sahte hasar tespit etme sürecini sistematik hale getirmiş olacaklardır. Tez çalışmasının amacı sigortacılıkta sahte hasarları tespit eden bir Lojistik Regresyon modeli geliştirmektir. Bunun için özel bir sigorta şirketinin araba sigorta poliçelerine ait hasar verileri kullanılmıştır. Geliştirilen tahmin modeli hangi hasarın sahte olduğu, hangi hasarın sahte olmadığını tespit etmede yardımcı olmaktadır. Kurulan modele hasarın sahte hasar olma olasılığı hesaplatılmıştır. Sonrasında hesaplanan bu olasılıklar gruplanmış ve gerçek hasarlar sahte hasarlar ile karşılaştırılarak modelin başarısı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to develop a model of Logistic Regression Analysis to detect insurance fraud. Insurance companies have to manage and control their claims to increase their profit. Fraud claims increase damage costs dramatically and threaten insurance companies' profitability. One of the Turkish private insurance company's data of car claims were used for the model. 312 claims were known that they are fraud claims. The descriptive model used the data to learn which car claims were fraud and which were not. After learning from the data, the model calculated every claim's probability of being fraud. The claim's probability of being fraud were grouped and compared with the real fraud claims to test the model's performance.