Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'na göre sözleşmenin kurulması
Formation of contract under united nations convention on contracts for the international sale of goods
- Tez No: 359861
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK NAMİ NOMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler, sözleşmelerin kurulması, icap, icap kriterleri, icaba davet, icabı geri alma, icaptan vazgeçme, kabul, kabul biçimleri, kabulü geri alma, gecikmiş bir kabul, contracts for the international sale of goods, formation of contract, offer, criteria of offer, invitation to make offer, withdrawal of offer, revocation of offer, acceptance, types of acceptance, withdrawal of acceptance, late acceptance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bir sözleşmenin kurulmasında çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı ve uluslararası uygulama alanında kabul göreni klasik“icap / kabul”yöntemidir. Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması da bu klasik“icap / kabul”yöntemine göre sözleşmelerin kurulmasını düzenlemektedir. Çalışmamızda, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması kapsamına giren bir sözleşmenin kurulması konusu incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmamız, temel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Antlaşma'nın uygulama alanı, ikinci bölümde sözleşmenin kurucu unsurlarından olan icap ve üçüncü bölümde ise sözleşmenin hüküm doğurmasını ve tamamlanması sağlayan kabul ele alınmıştır. Çalışmamızın bütününde; söz konusu Antlaşma'nın, sözleşmenin kuruluşunda farklı hukuk sistemleri arasında tarafsız tutum sergilemesi neticesinde özerk bir metin olması niteliği göz önünde tutulmuş, bu sebeple milletlerarası doktrindeki çalışmalardan ve çeşitli ulusal yargı makamları ile hakem heyetlerinin kararlarından olabildiğince faydalanılmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
There are various methods in the establishing of a contract. The most commonly used and accepted in the field of international practice is classical“offer / acceptance”method. United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods also establishes contracts according to this classical method. In our study, the formation of contract under coverage of United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods have been examined. In this context, our research mainly consists of three main parts. The first part deals with the scope of the Convention, the second is about the offer, which is a part of Convention, and in the third section we talk about the acceptance, which allows Convention to exercise and complete jurisdiction. During the whole of our study, keeping in mind the fact that Convention is as a result of impartial stance hold between different legal systems, an autonomous text, and because of that we tried to benefit from the international doctrine studies and decisions of various national judicial authorities and arbitral tribunals.