Sosyalist hareketlerin etnik kimlik ve azınlık meselelerine yaklaşımlarının geçmişi ve bugünü: Bir paradigma değişimi
Past and present of socialist movements' approaches to ethnic identity and minority questions: A paradigm shift
- Tez No: 359891
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyalizm, Marksizm, Etnik Kimlik, Azınlık, Milliyetçilik, Çokkültürcülük, Küreselleşme, Socialism, Marxism, Ethnic Identity, Minority, Nationalism, Multiculturalism, Globalization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu doktora tezi, sosyalist hareketlerin etnik kimlik ve azınlık meselelerine bakış açılarında geçmişten bugüne yaşanan paradigma değişimini incelemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, erken dönemlerinde sınıf siyasetini temel alan ve azınlık sorunlarına değinmekte isteksiz davranan hatta azınlık hareketlerini çoğu zaman sosyalizmle çatışma hâlinde akımlar olarak değerlendiren sosyalist ideolojinin, sosyalizmin bir ekonomik model olarak popülaritesini yitirdiği 1980'lerin başlarından itibaren bu konulara çok daha büyük önem vermeye ve çokkültürcülüğü temel ilke olarak kabul etmeye başladığı hatta birçok örnekte sınıf siyasetini kimlik siyasetiyle ikame etme yoluna gittiği iddia edilmektedir. Bu görüş, Marksizmin geleneksel döneminden küreselleşme dönemine sosyalist yazarların düşünceleri ve sosyalist devlet yöneticilerinin konuyla ilgili uygulamaları ortaya konularak desteklenmeye çalışılmıştır. Tezde ayrıca, bu sürecin Türkiye sosyalist hareketlerinde olan yansımaları da, Türkiye siyasetinin eski ve yeni önemli sosyalist örgüt ve oluşumlarının konuyla ilgili farklı dönemlerde takip ettikleri farklı yaklaşımlara dikkat çekilerek sunulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede anlatılmak istenen ise, yurtdışı sosyalist hareketlerde tecrübe edilen paradigma değişiminin Türkiye sosyalist hareketleri için de geçerli olduğu tespiti olacaktır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis aims to analyze the paradigm shift experienced from past to present in the approaches of socialist movements to ethnic identity and minority questions. In this context, it is claimed that socialist ideology which had in its early periods been based upon class politics, appeared reluctant to deal with the minority questions and even evaluated minority movements as conflicting movements with socialism, now, beginning from early years of the 1980s when socialism had lost its popularity as an economic model, began to give much greater importance to these matters and to accept multiculturalism as basic principle and even to replace class politics with identity politics in many examples. This argument is tried to be promoted through indicating the ideas of socialist writers from traditional period of Marxism to the globalization period and related practices of the governors of socialist states'. In addition, reflections of this process to the socialist movements of Turkey are tried to be presented by drawing attention to Turkish politics' old and new crucial socialist organizations and entities' different approaches on the subject in the different periods. In this framework, it is going to be told that paradigm shift experienced in the foreign socialist movements is also valid for the socialist movements of Turkey.