Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı İmparatorluğu'nda sigortacılık
Insurance in the Ottoman Empire until republic period
  1. Tez No: 359892
  2. Yazar: HÜSEYİN AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Tarih, Economics, Insurance, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sigorta Tarihi, Sigorta, Yangın Sigortası, Sun Sigorta Şirketi, Yangın Sigorta Haritası, Goad, Ottoman, Insurance History, Insurance, Fire Insurance, Sun Insurance Company, Fire Insurance Map, Goad
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nda sigortacılığın ortaya çıkışı ve gelişimini anlamak bir çok açıdan aydınlatıcı olacağı kuşkusuzdur. Zira Osmanlı'da sigortacılığın ortaya çıkışı Osmanlı Modernleşmesinin tam ortasında duran fakat şu ana kadar ihmal edilen bir alandır. Bu manada Osmanlı İmparatorluğu'nda sigortacılığın gelişimi modernleşme ile birlikte ve onu tamamlayarak yoluna devam etti. Sigortacılığın Osmanlı Toplumsal yapısını nasıl tanımladığı ve dönüştürdüğünün ihmal edilmesi dönemi inceleyen çalışmaları kuşkusuz eksik bırakacaktır. Osmanlı Toplumu'nu derinden etkileyen yangın felaketine karşı Sigorta şirketlerinin sunduğu teminatlar ve faaliyetler; devletin üzerindeki maddi yükü almakla kalmadı devleti de modernleşmenin fiziki dönüşümünü sağlaması için zorladı. Bu çalışmada Modern Sigorta Şirketleri'nin ilk defa nerede ve ne zaman faaliyete başladıklarını ve nasıl bir gelişim izlediğini, devlet ve toplumla olan ilişkileri ve kendi iç işleyişlerini İngiliz Sun Sigorta Şirketi Arşivi ve İngiliz Ulusal Arşivi temel alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda şu ana kadar bilinenin aksine Osmanlı'da sigortanın erken tarihlerinden beri uygulandığı ve devlet makamlarının sigortacılığı desteklediği ve bu alanı düzenlemek istediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the establishment of insurance in Ottoman Empire stands in the middle of Ottoman Modernization yet has been ignored till today, it is no doubt that understanding the establishment and development of insurance in Ottoman Empire would be informative in so many ways. Development of insurance in Ottoman Empire, therefore, had its way through and complementarily with the modernization. Ignoring how the insurance defined and changed Ottoman Social structure in the studies analyzing the era make these studies insufficient. Indemnities and facilities offered by the insurance companies, following the conflagration that highly affected Ottoman Society, not only reduce financial burden on the government but also make the government have physical transformation required for modernization.This study aims to analyze when and where the Modern Insurance Companies went into action, how their development was, their relations with government and society and also their own operations on the grounds of British Sun Insurance Company and British National Archives. Following this study it has been concluded that contrary to common sense, insurance in Ottoman Empire had been applied since early dates and also government authorities had supported ve intended to regulate insurance.