1980-1995 arasındaki dönemde kadınların yazdıkları roman ve öykülerde kadınlararası güç ilişkisi
The power relationships among women in novels and stories written by women during the period between 1980-1995
- Tez No: 359902
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminist edebiyat eleştirisi, postmodernizm, toplumsal cinsiyet, güç, güçlenme, Feminist literary criticism, postmodernism, gender, power, empowerment
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, kadın yazarların roman ve öykülerinde kadınlar arasındaki ilişkilerin nasıl kurgulandığını ele almaktadır. Kadın ve erkeklerin toplumsal konumları itibariyle yazma deneyimlerindeki farklılıkların altını çizen feminist edebiyat eleştirisi kuramlarından yararlanılmıştır. Temel olarak anne-kız ve arkadaşlık ilişkileri üzerinde durulmuş, kadınlar arasındaki farklılıkların dinamikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada 1980-1995 yılları arasındaki dönemde yazılan roman ve öyküler değerlendirilmiştir. Bu dönem bir yandan kadın yazarların sayısında artışın sürdüğü, bir yandan da feminist hareketin 2. dalgasının ortaya çıktığı yılları kapsar. Feminist edebiyat eleştirisi aracılığı ile edebiyat ve toplumbilimi arasında köprü kurmaya çalışılırken, her iki alanın ayrılmazlığı ve özgüllüğü göz önüne alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with how women writers construct in their novels and stories power relationships among women. The work is built on the theoretical framework of feminist literary criticism that emphasizes the differences in the writing experiences of women and men deriving from their different social positions. The main focus is given to mother-daughter relationship and friendship, the dynamics of the diversities among women is attempted to be understood. To this aim, the novels and stories written by women in between 1980-1995 are evaluated. This period covers the years that second wave of feminism emerges and the rise in the number of women writers continues. While this work attempts to relate the literature with social science, it also takes into account both the inseparably and the particularity of these fields.