Kargo taşımacılığında ulaştırma modelleri yardımıyla maliyet - zaman minimizasyonu ve Tokat ili uygulaması
The minimization of cost - time on cargo transportation by the help of transportation models and the implementation of Tokat province
  1. Tez No: 359912
  2. Yazar: A. SERHAT ANAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. SERDAR KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yöneylem Araştırması, Şebeke Analizi, En Küçük Yayılan Ağaç Algoritması, MNG Kargo, Tokat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kargo taşımacılığında kaliteli hizmetin önemi büyüktür. Sektörde kalitenin tanımı ise; müşteriye güvenilir bir şekilde, en kısa zamanda, en düşük maliyetle hizmet sunabilmektir. Bu sebeple, lojistik firmaları ulaşımda en az maliyetli ve en kısa yolların seçimini belirlemek durumuyla karşı karşıyadır. Kendi oluşumlarını ve pazardaki paylarını korumak isteyen firmalar, kalite tanımına uyum sağlamak için bazı bilimsel yöntemler kullanmak durumundadırlar.Yöneylem araştırması, bu tür faaliyetlerin karar alma aşamasında önemli bir yol göstericidir. Yöneylem araştırması içerisinde yer alan şebeke modelleri bu problemin çözümü için kullanılabilecek birincil kaynaktır. Şebeke modeli dahilindeki minimum kapsayan ağaç (en küçük yayılma modeli), iki nokta arasındaki en kısa yolun belirlenmesi için kullanılan, kullanımı ve uygulanması kolay etkin bir yöntemdir. Kargo faaliyetlerinde en kısa yolun bulunması; en düşük maliyetin oluşması, dolayısıyla en hızlı ulaştırmanın sağlanması demektir.Bu çalışmada; yöneylem araştırması hakkında genel bilgiler verilmiştir. Yöneylem araştırmasının tarihçesi, kullanım alanları, metodolojisi üzerinde durulmuştur. Daha sonra ulaştırma modellerine değinilmiş ve maliyet analizleri üzerine bilgiler verilmiştir. Şebeke modellerinden bahsedilmiş ve uygulanışı teorik olarak anlatılmıştır. Çalışmamızın son aşamasında ise MNG Kargo'nun Tokat İli ulaştırma şebekesi üzerine bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada en düşük maliyeti sağlayabilecek ağlar belirlenmiş ve bu veriler DS (Software for Decision Sciences) paket programına girilerek çözüm algoritması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of quality of service in cargo transportation is principal. The definition of quality in the sector is providing the most cost-effective service reliably to the customer as ssoon as possible.For this reason, logistics companies face to face to determine the status of the selection of the least cost and shortest routes of transportation. Companies that want to protect their own formations, and their market shares, are obliged to use scientific methods to ensure compliance with the definition of quality.Operations research is an important decision-making guidance for this type of activity. The network models in operations research is the primary source that can be used to solve this problem. The network model within the minimum spanning tree (the smallest expansion model), used for the determination the shortest path between two points, is an effective and easy method to use and implement. Finding the shortest path in cargo operations; is the formation of the lowest cost, in consequence ensuring the fastest means of transportation.In this study, general information about operations research is stated. The history of operations research, uses of areas, and the methodology are focused on. Then, some information about transportation types and cost analysis are given. Network models are mentioned and explained the implementation theoretically. In the last phase of our study, an application is carried out on the transport network of MNG Kargo of Tokat province. In application, the networks that can provide the lowest cost is determined and solution algorithm is composed by entering these data to the DS (Software for Decision Sciences) package program.Key Words Operations Research, Network Analysis, Minimum Spanning TreeAlgorithm, MNG Kargo, DS, Tokat.