Hindistan'da Racputlar
Rajputs in India
- Tez No: 359913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Racput, Kuzey Hindistan, Akhun, Racput Klanları, Rajputs, North India, White Huns, Rajput Clans
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
M.S. VII. yüzyılda Kuzey Hindistan'ın en güçlü devletlerinden birisi olan Akhun Devletinin yıkılmasından sonra bölgeye dağılan Hun bakiyeleri, kaynakların ifade ettiği şekliyle, Hindistan'ın yerli kabileleriyle birleşerek yeni bir etnos meydana getirdiler. Bu yeni etnosun adı Racput (Kralın Oğlu) idi. Racputlar'ın yükselmesini Hun bakiyelerine bağlayan âlimler, Hun Türklerinin Hind yerlileri arasında asimile olduklarına ancak savaşçılık gibi Hind toplumunda nadir bulunan bazı özellikleri de muhafaza ettiklerine dikkat çekmişlerdir. Zira bu coğrafyada, daha sonraki tarihlerde Kuzeyden (Türkistan) gelen fatih Türklere karşı durabilen en az onlar kadar cesur ve savaşçılık özellikleriyle dikkat çeken tek topluluğun Racputlar olması dikkate şayandır. Hatta Racputların Şâhane sayılan oymaklarından birinin adının Hunâ olması bu konudaki iddiaların zeminini ve önemini göstermesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the State of White Huns which was one of the most powerfull empire in Northern India, in B.C. VII, as expressed by resources many pieces of Huns, that was dispersed to the region, combined with native Indian tribes and brought a new etnos. The name of that etnos was Rajputs (Son of the King). Scientiests which makes a connect that the key to rise of Rajputs was the rest of Huns, but altougth while these Hun tribes was assimilated in Indian natives, they have not been lost their characteristics of warriors which is never been in Indian natives. Later dates, Rajputs was the only one tribe standed against to conquerer Turks came from north (Türkistan) and they were breave and has characteristics of warrior as well as Turks. One of the most important clans of Rajputs name is Huna, which is strentghts the claims about their origins.