Kelime öğretimi etkinliğinin eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerisine etkisi
The effect of word teaching activity to educable mentally disabled students' reading comprehension skill
- Tez No: 359914
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli Öğrenci, Kelime Öğretimi, Okuduğunu Anlama, Mentally Disabled Student, Word Teaching, Reading Comprehension
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, kelime öğretimi etkinliğinin eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerisine etkisini belirlemektir. Araştırmanın deneklerini, Sivas İli Merkez İlçesinde bulunan Gazi Paşa İlköğretim Okulu bünyesindeki özel eğitim sınıfına devam eden ve araştırma için ön koşul becerileri gerçekleştiren üç eğitilebilir zihinsel engelli öğrenci oluşturmaktadır. Kelime öğretiminin, okuduğunu anlama becerisine etkisini belirlemeyi hedefleyen araştırmada, tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, grafiksel analiz kullanılmıştır. Araştırmada eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek amacıyla kelime öğretimi etkinliği uygulanmıştır. Kelime öğretimini etkinliği, okuma hatalarından kaynaklanan anlama güçlüklerinin giderilmesi amacıyla kelime tekrar tekniğini, öğrencinin kelimenin anlamını bilmemesinden kaynaklanan anlama güçlüklerinin giderilmesi amacıyla resim-kelime kartları ve kelimenin anlamını sorgulamayı içermektedir. Araştırmada zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini ölçmek ve öğretimde kullanılmak üzere on beş hikâye kullanılmıştır. Kelime öğretimi etkinliği her öğrenci için on oturumda uygulanmıştır. Öğretim oturumlarının sonunda, izleme oturumlarına yer verilmiştir. Araştırmanın sonunda, kelime öğretimi etkinliğinin eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuma hatalarını azalttığı ve okuduğunu anlama becerisini geliştirmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of word teaching activity to educable mentally disabled students` reading comprehension skill. The subjects of the research are three educable mentally disabled students who achieve pre-condition skills for the research and attend to private educational class at Gazi Paşa Elementary School where is in the Central District of Sivas City. On the research which takes aim at determining effect of word teaching to reading comprehension skills, multi - examination model between- subject of single subject research models is used. Graphical analysis is used on the analyses of data obtained at the research. On the research, Word teaching activity is applied with the aim of improving educable mentally disabled students` reading comprehension skills. Word teaching activity includes in examining meaning of word and image-word cards with the aim of overcoming comprehension difficulties caused by unknowing meaning of word of student, word repetition technique with the aim of overcoming comprehension difficulties caused by reading errors. Fifteen stories are used on the research for testing reading comprehension skills of students and using them on education. Word teaching activity is practiced for every student at ten sessions. The watching sessions are allowed at the end of teaching sessions. The end of research, it is determined that Word teaching activity minimizes reading errors of educable mentally disabled students and it is effective on improving their reading comprehension skills.