Türk romanı ve öyküsünde Alevilik-Bektaşilik (1923-1980)
Alevilik and Bektaşilik in Turkish short stories and novels (1923-1980)
  1. Tez No: 359926
  2. Yazar: MUHAMMET UĞUR SARKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA BAŞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, öykü, Alevi, Bektaşi, Kızılbaş, Turkish literature, novel, story, Alevi, Bektashi, Qizilbash
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatında, 1923-1980 tarihleri arasında yazılmış ve muhtevalarında Alevilik ve Bektaşilikle ilgili unsurları bulunduran romanlarla öykülerin bu unsurlara nasıl yer verdiğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Alevilik-Bektaşilik üzerine yapılmış birçok araştırma vardır. Biz bu konunun edebi sahada nasıl yer aldığını tespit etmeyi amaçladık ve bu konuda bir adım atmak istedik. Çalışma yaparken uyguladığımız yöntemleri, kullandığımız materyalleri ve amacımızı Giriş bölümünde vermeye çalıştık. Alevilik ve Bektaşiliğe Genel Bir Bakış bölümünde, Alevilik ve Bektaşilik inancının tarihi hakkında kısaca bilgi verdik. Alevilik Nedir? Bektaşilik Nedir? bölümlerinde ise bu kavramların tanımı üzerinde durduk. Çalışmamızın ana kısmını oluşturan İnceleme bölümünde, incelediğimiz eserleri 1923'ten 1980'e doğru kronolojik bir sıraya koyarak tespit ettiğimiz Alevilik ve Bektaşilikle ilgili unsurların bu eserlere nasıl yansıdığını göstermeye çalıştık. Roman ve öyküleri ayrı başlıklar altında inceledik. Son kısım olan Sonuç bölümünde ise incelediğimiz konu ile ilgili vardığımız sonuçları ifade etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to demonstrate how the novels and the stories which contain elements of the Alevism and the Bektashism, and writen between 1923-1980 have these elements. There are many studies about the Alevism and Bektashsim. How this subject was dealt in literature was the subjcet of this thesis. In the introduction, methods, materials us, and our purpose are given. In 'the Overview of the Bektashism and the Alevism' part, information about the history of the Bektashism and the Alevism are given briefly. In 'What is Alevism?' and 'What is Bektashism?' parts, the definition of these terms are discused. In 'the Research' part whic is the main part of our study, how the elements about the Alevism and the Bektashism, which were identified by ranking in chronological order from 1923 to 1980, wered. The stories were examined under different headings. In 'the Result' part, conclusions were stated.