EFL teachers' conceptions of teaching grammar
İngilizce öğretmenlerinin gramer öğretimi üzerine algıları
- Tez No: 359927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gramer Öğretimi, Öğretmen Algısı, Gramer Yapıları, Teaching Grammar, Teachers' Conceptions, Grammatical Structures
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gramer öğretimi, dil öğretiminde en önemli hususlardan bir tanesidir çünkü öğrencilerin uygun bir şekilde hedef dili kullanımını etkiler. Öğretmenlerin grameri öğretimi ve kullandıkları gramer yapılarını pratik yöntemleri, onların tecrübesinin, yaşının, cinsiyetinin, diğer birçok etmenle aldıkları eğitimin doğal sonucudur. Başka önemli bir faktör ise öğretmenlerin grameri nasıl en iyi şekilde öğretebilirim yargısına karşın sahip oldukları algılarıdır. Türkiye' de bu alanda birçok çalışma yapılmasına rağmen, öğretmenlerin gramerin öğretimi ve dilde kullanımına dair kavrayışları henüz açığa çıkarılmamıştır. Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin gramer öğretimi ve bunla ilişkili olarak gramer yapılarının kullanımı üzerindeki algılarını keşfetmektir. Bu çalışma aynı zamanda öğretmenlerin dilin bir parçası olarak gramer öğretimini ne kadar önem verdiklerini de göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Zirve Üniversitesi'nin Yabancı Diller Yüksekokulu bölümünde görev yapmakta olan 49 İngilizce okutmanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin gramer öğretimine dair algıları hakkında bilgi toplamak amacıyla bir tutum anketi uygulanmıştır. Bu çalışmada kullanılan anket Abdullah Nemah Ayyash Ezzi'nin 2011' de Yemen' de kullandığı bir çalışmadan alınmıştır. Toplanan bilgi Sosyal Bilimler İstatistik Programına girilmiştir. Çalışma, İngilizce okutmanlarının İngilizce öğretiminde gramerin bir role sahip olduğu görüşüne lakin gramerin dil eğitiminde temel bir vasfa sahip olmadığına inandıkları yönündedir. Aynı zamanda, gramerin dil ediniminde temel amaç olarak düşünmemelerine rağmen, hocaların gramer öğretirken izlediği yol ve tutumlar gramerin dilden ayrılamayacağı ve gramerin ayrı bir yetenek alanı olarak kabul edilmemesi yönündedir.
Özet (Çeviri)
Teaching grammar is one of the most important aspects in language education because it affects the learners' appropriate use of the target language. The ways that teachers use to present structural patterns and practices come out of their experiences, ages, genders, or the language teacher education that they have gotten as well as many other aspects. Another important factor that has an effect on the ways the language teachers use in teaching grammar is their personal beliefs as to how best to teach the languages. Despite many studies that have been implemented on this field up to now, the beliefs of EFL teachers about presenting and practicing grammatical structures have not been revealed clearly especially in Turkey. The aim of this study was to discover EFL teachers' conceptions about grammar teaching and its practices. This study also aimed to show to what extent EFL teachers give importance to teaching of grammar as part of English language teaching. This study was conducted with 49 EFL teachers working at Preparatory School of Zirve University. A belief questionnaire was used to collect information about teacher beliefs on presenting and practicing grammatical structures. The questionnaire used in this study was an adapted version of Nemah Abdullah Ayyash Ezzi done in Yemeni by him in 2012. The data was subjected to Statistical Package for Social Sciences (SPSS). This study showed teachers believe that grammar has a part in English language education, but it does not have primary function. The classroom practices they used in teaching grammar also showed it is an integral part of the target language, and it must not be regarded, as a separate skill from the language even if they do not think grammar is the chief goal of the language learning.