Türkiye'de göç sorunu,göçlerin sosyo ekonomik yansımaları: İskenderun-Dörtyol örneği
Immigration problem in turkey, socio-economic implications of migration: İskenderun-Dörtyol example
- Tez No: 359928
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, İç Göç, Türkiye, İskenderun, Dörtyol, Göçün Nedenleri, Göçün Sonuçları, Migration, Internal migration, Turkey, Ġskenderun, Dörtyol, The causes of migration, The results of migration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Göç tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir sosyal hareketliliği ifade etmektedir. Tarih boyunca insanlar ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel nedenler ile göç etmişlerdir. Bu durum ülkeleri, bölgeleri, göç alan ve göç veren yerleşim yerlerini etkilemektedir. Göç nedenleri kadar sonuçları itibariyle de önemli değişimlere yol açan bir olgudur. Göç eden bireyler yalnızca fiziksel olarak bir yer değiştirme eyleminde bulunmayıp aynı zamanda kültürlerini, inançlarını, yaşam tarzlarını, maddi ve manevi tüm değerlerini göç ettikleri yere taşıdıklarından dolayı göç, ciddi sosyal ve toplumsal etkileri olan önemli bir araştırma alanıdır. Türkiye'de göç konusunda yapılan çalışmalar iç göçün sanayileşme ile birlikte arttığını ortaya koymaktadır. Türkiye'de iç göç sürecine etki eden en önemli nedenlerin ekonomik kaynaklı ve güvenlik endişesi ile meydana geldiği bilinmektedir. Yaşanan iç göç sürecinin 1950'lerde başlayan ve kırdan kente doğru gerçekleşen ekonomik kaynaklı göçler olduğu ve takip eden süreçte 1980-2000 yılları arasında özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinden ekonomik kaynaklı göç ile birlikte güvenlik kaynaklı göçlerin de yaşandığı ve sayılarında önemli bir artış olduğu görülmektedir. Türkiye'de göç sorunu ve göçün sosyo-kültürel boyutları bu çalışmada incelenerek, göçün kavramsal ve kuramsal boyutları, göç süreci, göçün nedenleri ve sonuçları ile birlikte açıklanmaktadır. Bu çalışmada, tarih boyunca çeşitli etnik ve dini farklılıklara hoşgörü ile yaklaşan kültürü ile bilinen Hatay ilinin, en yoğun göç alan iki ilçesi İskenderun ve Dörtyol'da gerçekleşen göçün birey ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiş ve göç ile ilgili güncel bilgiler ortaya konmuştur. Göç edenlerin göç etmeden önceki durumları ve göç ettikten sonraki durumları karşılaştırılarak araştırılmış, farklı kategoride birçok soru yöneltilerek göç edenlerin bakış açıları ile göçün toplumsal ve sosyal etkileri istatistiki veriler ışığında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration which is a significant social movement is a main concern to the entire world. People throughout history have emigrated for economic, social, political and cultural reasons. This type of social movements have been effecting countries, regions and settled areas where people have been moving in and out. Migration is a fact that causing change by its reasons as much as its consequences. Migrating people are not only changing places physically but they are also bringing their culture, beliefs, way of life, and all physical and spiritual values to places where they are migrating. For that reason, migration is an important research area which has serious social effects. The Studies that have been done on the issue of migration in Turkey, point out that internal migration during the 1950's has accelerated coincidently with the industrialization. It is also known that economic and security related issues have contributed to internal migration from rural to urban areas between years of 1980 and 2000. Especially, the migration from South-Eastern provinces has increased for economic reasons along with security related issues. In this study, the issue of migration, the situation before and after migration, the causes and consequences of migrating and also the theory and notion of migration will be examined with the help of İskenderun and Dörtyol example. The impact of migration on individuals and the society has been studied in two districts of city of Hatay where the people from different ethnic and religious backgrounds tolerated each other's culture throughout history. A survey assessing the impact of migration on individuals and the society has been conducted on the families who migrated to İskenderun and Dörtyol area where the rate of migration is the highest among the city of Hatay. The situation and the view of families before and after the migration has been assessed and examined with the help of many different questions asked to those families. In this context, the study primarily emphasizes on the theory and notion dimensions of migration and then secondly it studies the reasons behind the migration and its consequences. Finally, the surveys that have been done in İskenderun and Dörtyol have been analyzed and this survey will set an example for the same work that will be done in the future.