Hatay ilinde yabancı sermayeli turizm yatırımlarının olabilirlik analizi
Feasibility analysis of tourism investments with foreign capital in hatay
- Tez No: 359939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Dünyada ve Türkiye‟de DoğrudanYabancı Yatırımlar, Turizm Sektörü, Türkiye‟de Turizmin Ekonomiye Etkisi, Turizmde Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Hatay‟da yabancı sermaye, Hatay‟da yabancı sermayeli turizm yatırımları, Foreign Direct Investment, Foreign Direct Investment in Turkey and in the World, Tourism Sector, The effect of Tourism to Economy in Turkey, Foreign Direct Investment in Tourism, Foreign Capital in Hatay, Foreign Capital Tourism Investments in Hatay
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Dünyada küreselleşme sürecinin hızlanması ile birlikte, ekonomik hayatta söz sahibi olan gelişmiş ülkeler yeni pazarlara ulaşabilmek için doğrudan yabancı yatırımlara yönelmektedirler. Dünyada turizm sektörünün yapısı ve önemi, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de bu sürece dahil olmalarına ve ekonomilerini bu yönde güçlendirmelerine neden olmaktadır. Turizm sektöründe de doğrudan dış yatırımlardan pay alma yönünde önemli atılımlar yapılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın kapsamında önce doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının incelenmesi amaçlanarak yabancı yatırımların tanımı, amacı, türleri, ev sahibi ülke üzerine etkileri ve yabancı sermayenin ülkeye gelmesini etkileyen faktörler incelenmektedir. Dünyada ve Türkiye'deki yabancı sermaye yatırımlarının genel çerçevesi incelenerek, özellikle 1980 sonrası dönemde Türkiye'de gerçekleşen yabancı sermaye yatırımlarının sektörlere ve ülkelere göre dağılımlarına, ilaveten Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarına yer verilmektedir. Çalışmanın devamında turizm sektörünün özellikleri ve kapsamı açıklanarak, sektörün Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi incelenmektedir. Türkiye'deki turizm olgusu güçlü ve zayıf yönleri ile ele alınarak turizm sektöründe yabancı sermayeye duyulan ihtiyaca değinilmektedir. Bu çalışmada Hatay turizminin Türkiye turizmi içerisindeki yeri ve önemi ile Hatay'da yabancı sermayeli turizm yatırımlarının olabilirliği incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Hatay'da turizm yatırımlarının çokuluslu şirketler açısından mümkün olduğu sonucuna varılmıştır. İncelemeye konu olan ekonomik, sosyal, kültürel, hukuki, politik ve pazarlama boyutlarının incelenmesi yatırımların mümkün olduğu sonucunun ortaya çıkmasına katkı yapmakta, ekonomi üzerinde yabancı denetiminin artması, yerli şirketler karşısında haksız rekabet üstünlüğü, eksik altyapı ve üstyapı yatırımları, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık, temel girdileri sağlamada karşılaşılan güçlükler, bazı konularda karşılaşılan bürokratik engeller, dış siyaset vb. faktörler ise yatırımların olabilirliğini olumsuz yönde etki etmektedir. Hatay turizmi Türkiye açısından çok önemli bir gelir etkisi oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
With the speed of globalization in the world, the developed countries having a say in economic field have headed for foreign investment to reach new markets. The structure and importance of tourism sector in the world have caused developing countries as well as developed ones to be in on this process and to reinforce their economy in this direction. Within this framework, in this study with the aim of analysis of foreign investment, the definition of it, its purpose, sorts of it, its effect on host country and the factors that affect the foreign investment to country have been analyzed. With the analysis of general frame of foreign investment in Turkey and the world, it has been given place to the distribution of foreign investment to sectors and countries especially after 1980 in addition to the studies about betterment of tourism sector. Also with the explanation of extent and characteristics of tourism sector, the situation and importance of sector in Turkey have been studied. It has been touched on the need of foreign investment in tourism sector with strengths and weaknesses of tourism in Turkey.This study has been made to give information about tourism in Hatay, to reveal the matters about its tourism potency in detail in terms of supply and demand. Also the situation and importance of tourism in Hatay, the necessity of foreign investment in Hatay have been analyzed. According to the findings, the tourism in Hatay has been a very important source of income in Turkey. In the context of tourism economy home investment, Hatay has been a very important potency in terms of supply and sources.