Enerji kaynaklarında dışa bağımlılık sorununun makroekonomik etkileri
The macroeconomics effects of foreign energy resources dependence problem
  1. Tez No: 359940
  2. Yazar: ŞULE TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ACARAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerjide Dışa Bağımlılık, Enerji Kaynakları, Panel Veri Modeli, Energy, Dependence on Foreign Energy, Energy resources, Panel Data Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı;enerjide dışa bağımlı ülkelerde enerji ve makroekonomik değişkenleri arasında uzun ve kısa dönemli ilişkileri araştırmaktır.Enerjide dışa bağımlı 27 adet ülkenin 1976-2011 dönemi makroekonomik verilerinden yararlanarak bir panel veri seti oluşturulmuştur.Nedensellik testi sonuçlarına göre, ekonomik büyüme oranı, cari işlemler dengesi,kişi başı ithal edilen enerji tüketim artış hızı ve kişi başı enerji tüketimi artış hızı üzerinde nedensel bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.Cari işlemler dengesi ve enflasyon oranları, kişi başı enerji tüketiminden etkilenmektedir.Enerjide dışa bağımlı ülkelerde cari işlemler dengesi, ekonomik büyümeyi,enerji tüketimini,enflasyonu ve dışa bağımlılık oranları üzerinde nedensel etkilere sahiptir. Bu ülkelerde enflasyon oranları arttıkça enerji tüketimleri artmakta ve cari işlemler dengesi etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to explore both short-run and long-run the relationships between energy and related macroeconomic variables in foreign energy dependent countries.A panel data set was created by benefiting from macroeconomic data of 27 countries dependent on foreign energy in a time period 1976-2011. According to causality test results economic growth has a causal effect on current account balance, imported percapita energy consumption growth rate and percapita energy consumption growth rate. Current account balance and inflation has been affected by the increase in percapita energy consumption. Current account balance in countries dependent on foreign energy has causal effects on their economic growth, energy consumption, inflation and foreign dependency rate. Energy consumption has increased and current account balance has been affected as the inflation rates of the countries increases.