Mukaddime'de ve Leviathan'da devlet anlayışı
The concept of state in Muqaddimah and Leviathan
- Tez No: 359954
- Danışmanlar: DOÇ. TUNCAY ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Mukaddime, Leviathan, Devlet, Egemenlik, Umran, Mülk, Asabiyet, Bedevi, Hadari, İnsan Doğası, Fıtrat, Doğa Durumu, Toplumsal Sözleşme, Muqaddimah, Leviathan, State, Sovereignty, Umran, Power, Asabiyah, Badavi, Khadari, Human Nature, Natality, State of Nature, Social Contract
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez boyunca iki düşünürün yani İbni Haldun ve Thomas Hobbes'un devlet anlayışları kendi şaheser kitapları üzerinden incelendi. Çünkü Mukaddime ve Leviathan siyasetle uğraşanların hala başvurup referans gösterdiği iki temel kaynak olma özelliğine sahiptir. İbni Haldun Mukaddime'de izlediği metot daha çok sosyolojik veriler üzerinden bir analiz yapma ve analizlerin ışığında genel toplumsal kanunları çıkarmaktır. Bu bağlamda Bedevi Umran'da başlayan toplumsallaşma Hadari Umran'da kemale ermekte ve Asabiyet'le Devlet kurulmaktadır. T. Hobbes ise felsefi kabulleriyle devlet aygıtını, kendisini oluşturan tüm unsurlarıyla beraber yeniden inşa etmiştir. Bunun için işe en baştan başlayarak, insanı tanımlayarak girişmiş, insanın tutkuları, aklı, dili, düşüncesi ve iradesi ile toplumsal sözleşmeye varmış ve Leviathan'ın nasıl kurulduğunu irdelemiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout this thesis the understanding of the concept of state of two thinkers examined over their masterpieces books. Ibn Khaldun (in Muqaddimah) conceptualizes the sociality by the Umran. Badavi (rural) Umran and Khadari (urban) Umran are the two branches of the Umran. The Asabiyah includes both of them and yields the State. Ibn Khaldun centers the human along the change/transformation/development way from the rural and nomadic life to civilized and urban life. In Leviathan, Thomas Hobbes builds his own philosophy of politics. He starts with the smallest elements of politics (human) and goes through the state. Hobbes start with the defining the human, his passions, emotions, mind, language, thoughts, and willpower.