Memenin invaziv duktal karsinomunda FOX A1, GATA 3 ve Kİ67 ekspresyonunun geleneksel prognostik ve predikdif belirleyiciler ile ilişkisinin araştırılması
Researching of relationship between FOXA1, GATA3 AND KI67 expression with traditional prognostic and predictive factors in invasive ductal carcinoma of breast
  1. Tez No: 360144
  2. Yazar: HATİCE ÖLGER UZUNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YURDANUR SÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfiltratif duktal karsinom, prognostik ve prediktif faktörler, FOXA1, GATA3, Ki67, Infiltrative ductal carcinoma, prognostic and predictive factors, FOXA1, GATA3
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: İnvaziv duktal karsinom , spesifik olmayan tipte FOXA1, GATA 3 ekspresyonlarını, Kİ67 proliferasyon indeksini ve bu belirleyicilerin diğer prognostik belirleyiciler ile ilişkisi araştırmak , invaziv duktal karsinom alt tiplerinde bu belirleyicilerin ekspresyonunu araştırarak luminal tümörleri alt gruplara ayırmada etkinliklerini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalın'da 2006-2013 yılları arasında 'infiltratif duktal karsinom, spesifik olmayan tip ' tanısı almış 243 adet kadın hastaya ait blok dahil edildi. Her olguya ait hematoksilen eozin boyalı preparatlar yeniden değerlendirildi. Doku mikroarray tekniği ile bu vakalara ait parafin bloklarda tümörü en iyi temsil eden alanlardan panç iğneler ile alınan dokulardan 30 gözlü kalıplar kullanılarak parafin bloklar oluşturuldu. Östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR), HER 2 (cerb-B2), Ki67, FOXA1 ve GATA3 ile immünhistokimyasal çalışma yapıldı. Bulgular: Tümörlerin 185 (% 76.1) tanesi ER pozitif, 117 (%48.1) tanesi PR pozitif, 147 (%60.5) tanesi FOXA1 pozitif, 193 (%79.4) tanesi GATA3 pozitif ,64(%26.3) tanesi HER2 pozitif idi. FOXA1 Luminal A' da 40 (%62.5), Luminal B'de 95 (%76.6), HER2'de 4 (23.5), Üçlü negatifte 8 (21.1) tümörde pozitifti.GATA3 Luminal A'da 56 (%87.5), Luminal B'de 112 (%90.3), HER2'de 7 (%41.2), Üçlü negatifte 18 (%47.4) tümörde pozitifti.Kİ67 proliferasyon indeksi Luminal A'da ortalama 12.23, Luminal B'de ortalama 42.28, HER2'de ortalama 44.76, Üçlü negatifte ortalama 57.89 idi .FOXA1 ve derece arasında negatif korelasyon bulundu.GATA3 ile derece arsında negatif korelasyon bulundu. Ki 67 indeksi ile derece arasında pozitif korelasyon bulundu.FOXA1 ile evre arasında negatif korelasyon bulundu.FOXA1 ile tümör boyutu, lenfovasküler invazyon (LVİ), metastatik lenf nodu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı.GATA3 ile tümör boyutu, LVİ, lenf nodu metastazı, evre arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı.Ki67 indeksi ile tümör boyutu, LVİ, metastatik lenf nodu, evre arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. FOXA1, GATA3, ER, PR arasında pozitif korelasyon bulundu.Kİ67 indeksi ve GATA3 arsında negatif korelasyon bulundu.FOXA1, GATA3, Ki67 indeksi ile OVS ( overall survival), DFS ( dsease free survival) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı.FOXA1, GATA3, Kİ67 indeksi ile HER2 ekspresyonu arasında korelasyon bulunmadı.Luminal A, Luminal B, HER2 pozitif, Üçlü negatif tümörlerde OVS, DFS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Luminal A ve B tümörlerde FOXA1, GATA3 ekspresyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Luminal A ve HER2 pozitif , Luminal A ve Üçlü negatif tümörler arasında FOXA1, GATA3, Kİ67 indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu.Luminal B ve HER2 pozitif tümörlerde FOXA1 ve GATA3 açısınsan istatistiksel anlamlı fark bulunurken, Kİ67 indeksi açısından anlamlı fark bulunmadı.Luminal B ve Üçlü negatif tümörlerde , FOXA1, GATA3,Kİ67 indeksi açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuçlar: FOXA1,GATA3 düşük dereceli tümörlerde daha fazla eksprese olmaktadır.Ki67 proliferasyon indeksi yüksek dereceli tümörlerde yüksektir. Luminal A ve B grubu tümörleri birbirinden ayırmada GATA3, FOXA1 ekspresyonu kullanışlı değildir.OVS, DFS' i tahmin etmede GATA3, FOXA1 ekspresyonu kullanışlı değildir.Ki67 proliferasyon indeksi düşük olanlarda DFS daha uzun olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate infiltrative ductal carcinoma, its non-specifically expressions of FOXA1, GATA3 and Kİ67 and relationships of these markers with traditional prognostic and predictive factors; then to research the relationship of these marker with subtypes by separating the invasive ductal carcinoma to non-specific Luminal A, Luminal B, HER2-positive and triple negative subtypes. Material and Methods: 243 blocks belong to women patients diagnosed as“infiltrative ductal carcinoma, non-specific type”at department of Pathology of Ondokuz Mayis University between 2006 and 2013 were included. Hemotoxylin-eosin stained preparations for each case were revaluated. Paraffin blocks were generated from tissue samples, which were taken from the best representative areas in paraffin blocks of these cases thorough punch needles, through 30 porous molds by tissue microarray technique. Immunohistochemical study was performed with estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), HER2 (cer-B2), Ki67, FOXA1 and GATA3. Findings: It was found negative correlation between FOXA1 and grade. It was detected negative correlation between GATA3 and grade while there was positive correlation between Ki67 and grade. There was no significant relation statistically between FOXA1 and tumor size, lymphovascular invasion (LVI) and metastatic lymph node. It was not detected any significant relationship between GATA3 and tumor size, LVI, lymph node metastasis and grade. It was not found significant relationship statically between Ki67 and tumor size, LVI, lymph node metastasis and grade. There was a positive correlation between FOXA1, GATA3, ER and PR. It was not found any significant relationship between FOXA1, GATA3 Ki67 index and OVS (overall survival) and DFS (disease free survival). It was not detected any correlation among expressions of FOXA1, GATA3, Ki67 and HER2. In luminal A, Luminal B, HER2-positive and triple negative groups, it wasn't detected statically significant difference for OVS and DFS. There was no any significant difference between Luminal A and B for expressions of FOXA1 and GATA3. It was found significant difference between Luminal A and HER2 and between Luminal A and Triple-negative in terms of FOXA1, GATA3, Ki67 index. Ki67 were not significant different between Luminal B and HER2-positive tumors while FOXA1 and GATA3 were significant different statistically. There were significant differences between Luminal B and Triple negative tumors for FOXA1, GATA3 and Ki67. Results: FOXA1 and GATA3 are more expressed in low grade tumors. Ki67 index is high in high-grade tumors. FOXA1 and GATA3 are not useful to make differentiation between Luminal A and B tumors. Expressions of GATA3 and FOXA1 aren't useful to predict OVS and DFS. DFS could be longer in that having lower Ki67 index.