Çürümüş cesetlerin adli entomoloji profillerinin ortaya çıkarılması
The detection of forensic entomological profiles of decomposed bodies
- Tez No: 360179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Entomoloji, postmortem interval, ölüm zamanı tahmini, ADH/ADD, standardizasyon, Forensic Entomology, postmortem interval, determining time of death, ADH/ADD, standardization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Adli entomoloji, böcek bilgisinin adli alana uygulanmasıdır ve ceset üzerinden toplanan böcekler başta ölüm üzerinden geçen sürenin tahmin edilmesi gibi pek çok konuda ölüm ve diğer bazı adli soruşturmalarda önemli birer delildir. Böceklerden faydalanılarak yapılan ölüm zamanı tahmini yöntemleri iki grupta incelenir: Birinci yöntem erken postmortem dönemde, ceset üzerindeki en yaşlı bireylerin yaşlarının belirlenmesine dayanır. İkinci yöntem ise geç postmortem dönemde, beklenen suksesyonal motifler ile ilgili olarak ceset üzerinde kolonize böceklerin kompozisyonuna dayanır. Tüm bu bilgilerin kullanılması böcek biyolojinin çok iyi bilinmesini gerekli kılar. Amacımız entomolojik delilleri kullanarak şüpheli ölümlerde ölüm zamanının belirlenmesine katkıda bulunmaktır. Çürümüş Cesetlerin Adli Entomoloji Profillerinin Ortaya Çıkarılması isimli doktora tez çalışmamız kapsamında, Adalet Bakanlığı, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Morg İhtisas Dairesine gönderilen ve ölüm zamanı sorulan cesetler entomolojik yönden incelenmiştir. Bu kapsamda Adli Entomoloji Laboratuvarında 2006-2013 yılları arasında incelenen toplam 151 vaka bulunmaktadır. İncelenen dosyalardan 2 vakada PMI tahmini sorulmamıştır. Tüm yıllarda ölüm zamanı tahmini için çalışılan 149 vaka değerlendirildiğinde, PMI tahmini yapılabilen vaka sayısının 110, PMI tahmini yapılamayan vaka sayısının 39 olduğu görülmektedir. Toplam gruptan seçilen 12 vakada ADH/ADD yöntemi kullanılarak ölüm zamanı tahmini yapılmış ve ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Türkiye ili Marmara Bölgesinde insan cesetleri üzerinden toplanan ve erken postmortem dönemde en sık karşılaşılan sineklerin Diptera ordosuna bağlı Calliphora vicina, Calliphora vomitoria, Chrysomya albiceps ve Lucilia sericata oldukları gözlenmiştir. Bu çalışmada; adli araştırmalar esnasında olay yerinden ve otopsiden elde edilen böcek örneklerinden yola çıkılarak ölüm zamanının belirlenmesinde kullanılan metodoloji ele alınmış; örneklerin toplanması, transferi, saklanması, bilgi temin edilmesindeki eksiklikler ve yanlışlıklar gibi hata kaynakları irdelenmiş; entomoloji incelemelerinde elde edilen bulguların PMI belirlenmesine olan katkısı değerlendirilerek ülkemizde bu disiplinin standardizasyonuna dair öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Forensic entomology is an application of insect knowledge to legal matters. Although insects are terrestrial animals as a rule, there are lots of species that adapted all biotypes; corpses are important food sources for insects. Insects play an important role in solving legal cases in addition to their ecological importance. Insects feed, live or breed in and on bodies, depending on the stage of decomposition. Over the death of days, weeks or even months after the time of the death of a corpse, insects are often the most important indicator in determining time of death. One method for determining time of death by using insects is determination the age and development phase of maggots that come to bodies after death, during the early postmortem period. Another method is based on analysis of succession of arthropods on, in or around bodies; in other words, identify the composition of the arthropod community as it relates to expected successional patterns about the bodies, during the late postmortem period. To use all this information, the biology of insects must be known very well. Our goal is to contribute the time of death for the suspicious deaths by using entomological evidences. The PhD thesis named“The Detection of Forensic Entomological Profiles of Decomposed Bodies”includes 151 forensic cases referred to Laboratory of Forensic Entomology in Council of Forensic Medicine. 149 cases were studied to determine the time of death between the years 2006 and 2013. Specimens of insect have been collected from decomposed bodies at the scene and the autopsy table carefully. The forensic entomological methods using in determining time of death are described in detail in 12 cases. Flies were belonging to Diptera: Calliphora vicina, Calliphora vomitoria, Chrysomya albiceps and Lucilia sericata, in Turkey on human remains. We also showed how to use ADH/ADD methods in estimating time of death. In this study, we discussed the methodology for using the insects for determining time of death; in order to contribute to determination of the exact PMI and we also focused the need of standardization in the procedures of this discipline in Turkey. And also we discussed sources of error especially due to improper sample collection, transfer and storage, and deficiencies and/or inaccuracies information. It should also be an advice to use international accepted standards for collecting, packaging and transmission of entomological evidence.