Nekrotizan enterokolit patogenezinde değişik mediyatörlerin gen polimorfizminin rolü
The role of various inflammatory mediators gene polymorphisms in the pathogenesis of necrotizing enterocolitis
  1. Tez No: 360270
  2. Yazar: SEMA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit sentaz gen polimorfizmi, endotelin-1 gen polimorfizmi, nekrotizan enterokolit, prematürite, Nitric oxide synthase gene polymorphisms, endothelin-1 gene polymorphism, necrotizing enterocolitis, prematurity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Nekrotizan Enterokolit Patogenezinde Değişik Mediyatörlerin Gen Polimorfizminin Rolü Amaç: Nekrotizan enterokolit (NEK), özellikle premature bebeklerde önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Bunda da NEK' in patogenezinin tam olarak ortaya konulamaması etkilidir. Son çalışmalarda genetik polimorfizmi ile NEK' i de içine alan perinatal morbidite arasında ilişkinin olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı; indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) genindeki ekzon 22 G>A polimorfizminin, nöronal nitrik oksit sentaz (nNOS) genindeki ekzon 29 C>T polimorfizminin, endoteliyal nitrik oksit sentaz (eNOS) genindeki G894T polimorfizminin ve endotelin 1 (ET-1) genindeki C8002T polimorfizminin prematüre bebeklerde sık görülen ve mortalitesi yüksek gastrointestinal bir hastalık olan NEK için bir risk faktörü oluşturabileceğini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2008 ve Aralık 2012 tarihleri arasında doğum haftası 32 haftanın altında NEK tanısı alan 64 prematüre bebek ve NEK tanısı almayan 102 prematüre alındı. Toplam 166 prematüre bebekte PCR ve RFLP yöntemleri kullanılarak nNOS ekzon 29 C>T polimorfizmi, iNOS ekzon 22 G>A polimorfizmi, ET-1 C8002T polimorfizmi, eNOS G894T polimorfizmi çalışıldı. Bulgular: NEK grubundaki 64 prematüre bebeğin ortalama gestasyonel yaşı 28,04±2,38 hafta (22-32 hafta), ortalama doğum ağırlığı 1547,24±460,01 g (580-2780 g) idi. Kontrol grubundaki 102 prematüre bebeğin ortalama gestasyonel yaşı 30,38±1,78 hafta (25-32 hafta), ortalama doğum ağırlığı 1547,24±460,01(580-2780) idi. NEK grubunda eNOS G894T genotipleri 33'ünde (%51,6) GG, 13'ünda (%20,3) GT, 18'inde (%28,1) TT idi. Kontrol grubunda eNOS G894T genotipleri 50'sinde (%49) GG, 19'unda (%18,6) GT, 33'ünde (%32,4) TT idi. G allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 119 (%59,5), NEK grubunda 79 (%59,8) saptandı. T allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 81 (%40,5), NEK grubunda 53 (%40,2) saptandı. . NEK grubunda iNOS 22 ekzon G/A genotipleri 42'sinde (%65,6) GG, 18'inde (%28,1) GA, 4'ünde (%6,3) AA idi. Kontrol grubunda iNOS 22 ekzon G/A genotipleri 61'inde (%59,8) GG, 35'inde (%34,3) GA, 6'sında (%5,9) AA idi. G allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 154 (%77), NEK grubunda 105 (%79,5) saptandı. A allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 46 (%23), NEK grubunda 27 (%20,5) saptandı. NEK grubunda nNOS 29 ekzon C/T genotipleri 27'sinde (%42,2) CC, 31'inde (%48,4) CT, 6'sında (%9,4) TT idi. Kontrol grubunda nNOS 29 ekzon C/T genotipleri 42'sinde (%41,2) CC, 55'inde (%53,9) CT, 5'inde (%4,9) TT idi. C allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 136 (%68), NEK grubunda 88 (%66,7) saptandı. T allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 64 (%32), NEK grubunda 44 (%33,3) saptandı. NEK grubunda ET-1 G8002A genotipleri 41'inde (%64,1) GG, 19'unda (%29,7) GA, 4'ünde (%6,3) AA idi.NEK Kontrol grubunda ET-1 G8002A genotipleri 67'sinde (%65,7) GG, 29'unda (%28,4) GA, 6'sında (%5,9) AA idi. G allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 160 (%80), NEK grubunda 104 (%78,8) saptandı. A allel taşıyıcılığı kontrol grubunda 40 (%20), NEK grubunda 28 (%21,2) saptandı. Hem NEK hem de NEK olmayan bebeklerde eNOS G984T, iNOS 22 ekzon G/A, nNOS 29 ekzon C/T ve ET-1 G8002A gen polimorfizmlerinin genotip sıklığı ve allel sıklığı benzer oranlarda bulundu. NEK evresinin derecesi, NEK oluşma zamanı, bebeğin cinsiyeti ile eNOS G984T, iNOS 22 ekzon G/A, nNOS 29 ekzon C/T ve ET-1 G8002A gen polimorfizmleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sadece nNOS 29 ekzon C/T genin TT genotipi (variant) ile evre 1 NEK arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Bu çalışmada eNOS G984T, iNOS 22 ekzon G/A, nNOS 29 ekzon C/T ve ET-1 G8002A gen polimorfizmlerininin NEK gelişme riskini arttırmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
The Role of Various Inflammatory Mediators Gene Polymorphisms in the Pathogenesis of Necrotizing Enterocolitis Objective: Necrotizing enterocolitis (NEC) is an important reason for morbidity and mortality in preterm infants. Pathogenesis of NEC is still unknown and this is effective for these morbidity and mortality. Recent studies have shown that genetic polymorphisms may be associated with perinatal morbidity, including NEC. The aim of this study is to investigate the potential role of exon 22 G>A polymorphism of the inducible nitric oxide synthase (iNOS) gene, the exon 29 C>A polymorphism of the neuronal nitric oxide synthase (nNOS) gene, the G894T polymorphism of the endothelial nitric oxide synthase (eNOS) gene and the C8002T polymorphism of the endothelin-1 (ET-1) genefor NEC whichis a common, life-threatening neonatal gastrointestinal disease in preterm infants. Materials and Methods: The study was performed between January 2008 and December 2012,at Children Hospital of Ege University, Department of Neonatology. 64 premature baby with NEC and 102 premature baby without NEC were included to the study. All babies were under 32nd gestational week. nNOS 29 exon C>T, iNOS exon 22 G>A, ET-1 C8002T and eNOS G894T gene polymorphisims were analyzed with PCR and RFLP at 166 premature baby. Results: The average gestational age was 28.04±2.38 week (22-32 weeks), the average birth weight was 1547.24±460.01 g (580-2780 g) in the NEC group. The average gestational age was 30.38±1.78 week (25-32 weeks), the average birth weight was 1547.24±460.01(580-2780) in the control group. eNOS G894T gene GG, GT and TT genotype frequencies were 51.6%, 20.3%, and 28.1% in the NEC group. eNOS G894T gene GG, GT and TT genotype frequencies were 49%,18.6% and 32.4% in the control group. The frequencies of the G allele was 59.5%in the control group,the frequencies of the G allele was 59.8%in the NEC group. The frequencies of the T allele was 40.5%in the control group, the frequencies of the T allele was 40.2% in the NEC group. iNOS 22 exon G/A gene GG, GA and AA genotype frequencies were 65.6%, 28.1% and 6.3% in the NEC group.iNOS 22 exon G/A gene GG, GA and AA genotype frequencies were 59.8%,34.3%, and 5.9% in the control group. The frequencies of the G allele was 77%in the control group, the frequencies of the G allele was 79.5%in the NEC group. The frequencies of the A allele was 23%in the control group, the frequencies of the A allele was 20.5%in the NEC group. nNOS 29 exon C/T gene CC, CT and TT genotype frequencies were 42.2%, 48.4% and 9.4% in the NEC group. nNOS 29 exon C/T gene CC, CT and TT genotype frequencies were 41.2%, 53.9% and 4.9% in the control group. The frequencies of the C allele was 68%in the control group, the frequencies of the C allele was 66.7%in the NEC group. The frequencies of the T allele was 32%in the control group, the frequencies of the T allele was 33.3%in the NEC group. ET-1 G8002A gene GG, GA and AA genotype frequencies were 64.1%, 29.7% and 6.3% in the NEC group. ET-1 G8002A gene GG, GA and AA genotype frequencies were 65.7%, 28.4% and 5.9% in the control group. The frequencies of the G allele was 80%in the control group, the frequencies of the G allele was 78.8%in the NEC group. The frequencies of the A allele was 20%in the control group, the frequencies of the A allele was 21.2%in the NEC group. There were no significant differences between the NEC and control groups for genotype distributions and allele frequencies ofeNOS G984T, iNOS 22 exon G/A, nNOS 29 exon C/T and ET-1 G8002A gene polymorphisms.There were no significant differences between NEC stage, sex and diagnosis timewitheNOS G984T, iNOS 22 exon G/A, nNOS 29 exon C/T and ET-1 G8002A gene polymorphisms. A significant difference wasdeterminedbetween nNOS 29 exon C/T gene TT genotype and stage 1 NEC only. Conclusion: These results suggest that eNOS G984T, iNOS 22 exon G/A, nNOS 29 exon C/T and ET-1 G8002A gene polymorphisms are not associated with development of NEC.