MKÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran konversiyon bozukluğu tanısı konmuş hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri
Sociodemographic and clinical characteristics of patients with conversion disorder admi̇tted MKÜ Medical School Mental Health and Disease Clinics
- Tez No: 360275
- Danışmanlar: PROF. DR. ASENA AKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Konversiyon Bozukluğu, sosoyodemografik özellikler, klinik alt tipler, Conversion Disorder, sociodemographic characteristics, clinical subtypes
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Konversiyon Bozukluğu, merkezi ya da periferik sinir sisteminin bilinen anatomik ve fizyolojik yapısına uymayan belirtilerle giden, genelde öncesinde hasta için psikolojik bir stresörün veya çatışmanın olduğu bir bozukluk şeklinde tanımlanabilir. Konversiyon belirtilerinin kişinin içinde yaşadığı toplum ve kültürün etkisiyle şekillendiğine dair sosyokültürel görüşler ileri sürülmüştür. Sözel ifadenin toplumca kısıtlandığı durumlarda konversiyon belirtileri ortaya çıkarak sözsüz bir iletişim aracı olmaktadırlar. Böylece baskılanmış duygular, Konversiyon belirtileri halinde dışa vurularak, konversiyon bir çeşit kendini ifade biçimi olarak kullanılabilmektedir. Risk etkenleri olarak, düşük sosyoekonomik koşullar, düşük eğitim düzeyi, yetersiz içgörü, düşük zeka düzeyi, sınırlı biyomedikal bilgiye sahip olma ve hastalık öncesinde stres etmenleri gösterilmiştir. Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde somatize etme eğilimin yüksek olması, toplumumuzda sık görülen bir psikiyatrik hastalık olması, hastalığın gelişiminde hangi sosyodemografik etkenlerin etkili olduğunu anlamak açısından özellikle incelenmesi ve araştırılması gereken bir alandır.Ocak 2009 ve Ocak 2011 tarihleri arasında MKÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvurmuş ve Konversiyon Bozukluğu tanısı konmuş yaşları 16 ile 65 arasında değişen 75 hasta çalışmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Çalışmamızın temel amacı Konversiyon Bozuklukluğu tanısı konmuş hastaların sosoyodemografik ve klinik özelliklerini tanımlamaktır.Çalışmamızda Konversiyon Bozukluğu tanısı almış hastaların %81,3'ini (64 kişi) kadınların, %50,6'sını (38 kişi) evli kadınların oluşturduğu ve çoğunluğunun evlenme yaşlarının %34,7 (26 kişi) oranı ile 16-19 yaş aralığında olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %76'sı (55 kişi) çalışmayanlardan ve %56'sı (42 kişi) çekirdek aile yapısına sahip olanlardan oluşmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğunu kırsal kesimde yaşayanların ve büyüyenlerin oluşturduğu, genel olarak düşük ekonomik bir düzeye sahip oldukları ve çoğunluğunu (%73,3) ilköğretim ve altı eğitim alanların oluşturduğu saptanmıştır. Klinik alt tiplerine göre değerlendirildiğinde; katılmalar ya da konvülsiyonlar gösteren alt tipin %34,7 (26 kişi) oranıyla ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Hastaların %48,7'sinde ek bir psikiyatrik tanı olduğu, psikiyatrik hastalıklar analiz edildiğinde; somatoform bozuklukların % 11,9 (9 kişi) oranıyla ilk sırada yer aldığı, bunu %11,3 (7 kişi) oranla m. depresyonun % 8 (6 kişi) oranıyla takip ettiği, yaş, eğitim düzeyi ve ortalama aylık gelir arttıkça ek psikiyatrik hastalığın görülme oranın da arttığı saptanmıştır. Katılımcıların %38,7'sinin (29 kişi) Somatoform Dissosiyasyon Ölçeğin'den (SDQ) 40 ve üstü puan, %26,7'sinin (20 kişi) Dissosiyasyon Ölçeğin'den (DIS-Q) 2,5 ve üzeri puan ve %13,3'ünün (10 kişi) Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeğin'den (DES) 30 ve üzeri puan aldıkları, Somatoform Dissosiyasyon Ölçeği (SDQ) ve Dissosiyasyon Ölçeği (DIS-Q) skorları arasında yüksek skorların oranlarının birbirine yakın olduğu saptanmıştır. Ölçeklerden yüksek puan alanların büyük çoğunluğunu, kadınların, ev hanımlarının, düşük eğitim yılına sahip olanların, 20-29 yaş grubundakilerin ve ortalama aylık geliri 1000 TL'nin altında olanların oluşturduğu saptanmıştır.Çalışmamız sonucunda polikliniğimize başvuran hastaların çoğunluğunun düşük sosyoekonomik düzeye sahip olanlardan, kadınlardan, 20-29 yaş aralığında olanlardan oluştuğu, alt tip bakımında katılmalar ve konvulsiyonlar gösteren alt tipin daha sık görüldüğü ve katılımcıların neredeyse yarısının ek bir psikiyatrik hastalığının olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Conversion Disorder can be defined as a disorder is leading to symptoms that do not comply with known anatomical and physiological structure of central or peripheral nervous system, for the patient before the disease is a psychological stressors or conflict. Conversion symptoms in a person's socio-cultural views that are formed due to the society and culture have been suggested. When verbal expression is restricted the society emerges, conversion symptoms are non-verbal communication tool. Thus, the repressed emotions, gunned down outside in the symptoms of conversion, a kind of conversion can be used as a form of self-expression. Shown as risk factors are low socio-economic conditions, poor insight, low levels of education, low intelligence level, and to have limited biomedical knowledge of disease and stress factors before the disease. Such as our country in developing countries, tendency of somatizing to be higher, is a common psychiatric illness in our society, investigate and understand the terms of an area to be investigated, especially socio-demographic factors which are influential in the development of the disease.Between January 2009 and January 2011 Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Research and Application Hospital admitted to the psychiatric clinic and diagnosed with Conversion Disorder 75 people those between the ages of 16 and 75 constitute the sample group of work. The main purpose of our study is patients diagnosed with conversion disorders to define sociodemographic and the clinical characteristics.İn our study 81.3% of patients diagnosed with Conversion Disorders were women, 50,6% of the participants (38 people) was found the married women and marriage age of majority (34,7% (26 people)) was found to be in the range of 16-19 years of age. 76% of the respondents unemployed and 56% of the respondents consisted of those with a nuclear family structure. The majority of the patients were determined that living and grew in rural areas, generally they have low economic level and the majority of respondents (%73,3) were primary school and six training areas. Evaluated according to clinical subtypes; determined that seizures or convulsions subtype was in the first place (%34,7).XDetermined that 48,7% of the patients was found in an additional psychiatric diagnosis. Psychiatric disorders were analyzed; somatoform disorders (%11,9) in the first place, this is followed by m.depression (%8). The rate of addition psychiatric illness were increased by increased age, increased educational level and increased the average monthly incomes were seen. 38.7% of the participants of them (29 people) Somatoform Dissociation Questionnaire (SDQ) 40 and above points, 26,7% of them (20 people) Dissociation Questionnaire (DIS-Q) 2,5 and above and 13.3% points reputation (10 people), Dissociative Experiences Scale (DES) 30 and above scored, Somatoform Dissociation Questionnaire (SDQ) and the Dissociation Questionnaire (DIS-Q) scores were similar between the rates of high scores. Areas of high points, the majority of the scales, women, housewives, those with low education by the year, 20-29 age group and those of the average monthly income was under 1,000 TL.As a result of our study; the majority of patients admitted to our outpatient clinic were with low socioeconomic status, majority of the respondents were composed women, the 20-29 age group. Looking for sub-types; showing the seizures or covulsions sub-type were more prevalent and almost half of the participants were found to be an additional psychiatric disease.