Acil servise başvuran akut karın ağrılı hastalarda fizik muayene bulguları ile rutin laboratuvar görüntüleme yöntemlerini korele ederek cerrahi ve dahili karın ağrısı ayırımı yapabilme
The emergency department with acute abdominal pain in patients with physical examination, routine laboratory findings correlated with imaging methods to make the distinction between surgical and internal abdominal pain
- Tez No: 360274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DURU, YRD. DOÇ. DR. GÜVEN KUVANDIK, YRD. DOÇ. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut karın ağrısı, acil servis, acute abdominal pain, an emergency service
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Akut baslangıçlı karın ağrılı hasta, acil serviste sık karsılasılan hasta grubudur. Birhaftadan daha az süregelen ağrıya akut ağrı denir. Bu tür karın ağrısı ile gelen hastanın ayırıcıtanısının konulması, ameliyat edilip edilmeyeceğine karar verilmesi, taburcu edilipedilmeyeceğinin belirlenmesi acil hekiminin zorlandığı konulardır. Karın ağrılı hasta grubuacil servise basvuruların önemli bir bölümünü olusturur. Karın ağrısının doğru olarakdeğerlendirilmesi ve hastaya iyi bir bakım verilebilmesi için iyi bir hikâye alınması, karın içive karın dısı ağrı nedenleri ve mekanizmalarının iyi bilinmesi önemlidir .Bu tip hastalar hızlı bir sekilde değerlendirilip, tanının konulması gereklidir. Ayırıcı tanı daönemlidir, her zaman akut batın sendromu süphesi acil cerrahi yaklasım gerektirmez. Tümakut karın ağrılı hastalar ele alınırsa hastaların %40'ında bilinen karın ağrısı formlarınauymayan, açık ve anlasılır sonuçlara varılamayan, çoğu kez izlem altında tutulurken ağrılarıkendiliğinden geçen karın ağrısı bulunur. Günümüzde; Gelismis ülkelerde ve son zamanlardagelismekte olan ülkeler sağlıda daha etkin, daha ucuz ve kolay ulasılabilen sağlık hizmetlerineulasmayı, hizmet sunumunda ekonomik ve kaliteyi aramakta ve desteklemektedir. Karınağrısı ile acil servise basvuran saatlerce laboratuar ve görüntüleme merkezlerinde sırabekleyen hastalardan ziyade, belki de günümüzde unutulmus fizik muayenenin önemi, aciluzmanlarına referans olabilen kaynakları özümsemeyi ve çalıstığı hastane ortamında en etkinve verimli çalısmayı içerir.Çalısmaya 150 olgu dâhil edildi. Olguların 76'sı erkek (%50,0), 74'si kadın(% 48,7)idi. Hastaların yasları en düsük 19,en yüksek 94 yas olup ortalama 44,6067 olarak hesaplandı.Çalısma Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Arastırma Hastanesinde tekmerkezli, prospektif bir çalısma olup, Acil Tıp A.D'ında gerçeklestirildi. Acil servise son 7(yedi) gündür devam eden karın ağrısı sikâyetiyle basvuran, 18 yas üzeri, gebe olmayan,G?S'e ait herhangi bir malingnensi hikâyesi bulunmayan, travma öyküsü olmayan 150 hastadahil edildi. Travmaya sekonder gelisen akut karın ağrısı, 18 yasından küçük olma, gebelikdurumu ve çalısmaya katılmayı reddetme dıslama kriterleri olarak belirlendi.Hastaların tedavi aldıkları dahili, cerrahi ve cerrahi medikal klinik sınıflaması ve sontanılarına uygun olarak, ilk gelis fizik muayene bulguları sonuçları anlamlı bulunmustur.Klinik tanılar ile laboratuar sonuçları arasında anlamlı bir iliski yoktur. Tanıya yardımcıolarak kullanılan batın usg ve direk grafi klinik olarak cerrahi medikal tedavi alan hastagrubunda anlamlı bulunmustur. Cerrahi operasyon uygulanan hastaların fizik muayenevbulguları ile direk grafinin karsılastırılmasın da istatiksel olarak anlamlı sonuç bulunmustur.Acil servislerde en fazla karsılasılan nonspesifik karın ağrısı tanısı alan hastalarda fizikmuayene bulguları anlamlı bulunmustur.Acil servislerde akut batın tanısı koymak; Anamnez, seri fizik muayeneler vegörüntüleme yöntemleri ile beraber, tanı ve ayırıcı tanı için laboratuar tetkiklerine gereksinimduymakla ve daha spesifik klinik tanılar için çesitli biyokimyasal markırlara ihtiyaçduyulmaktadır. Sonuçta genel literatür çalısmalarından ve bizim çalısmamızda gösterdiğimizgibi acil servislerde karın ağrılı hastaların %34-53 `nü nihai tanı nonspesifik karın ağrısıolusturmaktadır. Bu hastalara ise fizik muayene bulguları ile tanıya gidilmekle beraber ayırıcıtanı için laboratuar ve görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acute abdominal pain is common among patients admitted to the emergencydepartment. The pain less than a week is called acute pain. The differential diagnosis of thepatients with acute abdominal pain is always difficult for emergency physicians. Accurateassessment of abdominal pain requires a good medical history and knowledge of mechanismsof intra and extra-abdominal pain causes.Rapid evaluation and diagnosis of this type of patients have great value. The differentialdiagnosis is also important. Suspicion of acute abdomen syndrome does not always requireurgent surgical approach. In 40% of patients with abdominal pain, an appropriate diagnosis isnot always possible, pain is often kept under follow-up and resolve spontaneously. Nowadaysin many countries, more effective, less expensive and easily accessed health care services istargeted. Physical examination still has greater importance than laboratory tests and imagingin diagnosis of abdominal.150 patients were included in the study. 76 patients were male (50.0%) and 74 patientswere female (48,7%). The mean age was 44.6± 19,89 ( minimum:19, maksimum: 94). Thestudy is a coss-sectional descriptive study carried out in Health Practice and ResearchHospital of Mustafa Kemal University. The study was performed prospectively in theemergency department. 150 patients presenting to the emergency department with anabdominal pain in the last seven days comprised the study sample. Age at least 18 years, nonpregnant,without any history of gastrointestinal malingnancy, with no history of trauma wereincluding criteria. Exclusion criteria were the followings: Acute abdominal pain secondary totrauma, being under 18 years, pregnancy status and refuse to participate in the study.Patients classified according to their treatment such as medical, surgical and medicalin surgery department in respect to the results of the attending time. Nonspesific abdominalpain was the most frequent type. There is no significant relationship between clinicaldiagnoses and laboratory results. Abdominal ultrasound and direct radiography was found tohave diagnostic value in patients who were medically treated in surgery. Physical findings ofpatients undergoing surgical operation were correlated with their abdoinal x-rays.Diagnosis of acute abdominal pain in emergency department requires a good medicalhistory, serial physical examinations and imaging techniques, together with laboratory testsfor the diagnosis and differential diagnosis and more specific clinical diagnoses are needed forvarious biochemical markers. After all the work of general literature, and as we have shown inviiour study: 34-53% of the patients with abdominal pain final diagnosis of nonspecificabdominal pain is the nude. This patients diagnosis with physical examination findings alongwith laboratory and imaging methods are needed for the differential diagnosis.