Miyofasyal Ağrı Sendromlu (MAS) hastalarda klinik radyolojik ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of correlation between clinic, radiological and laboratory parameters in patients with myofascial pain syndrome
- Tez No: 360276
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİCLE TURHANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: boyun ağrısı, laboratuvar, MRG, Vitamin D, Neck pain, Laboratory, MRI, Vitamin D
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Aslan F, Miyofasyal Ağrı Sendromlu (MAS) hastalarda klinik radyolojik ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Uzmanlık Tezi, Hatay 2011. Çalışmamızın amacı miyofasyal ağrı sendromlu hastalarda klinik, radyolojik, laboratuvar bulguları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Boyun, omuz, sırt, üst ekstremite ağrısı nedeniyle başvuran ve 1994 American College of Rheumatology (ACR) tarafından belirlenmiş Miyofasyal Ağrı Sendromu (MAS) tanı kriterleri kullanılarak MAS tanısı konulan 318 hasta çalışmaya alındı. Hastaların klinik muayeneleri yapılarak bulgular kaydedildi. Ağrı şiddeti ve özürlülük düzeyi Visüel Analog Scala (VAS) ve Neck Pain and Disability İndex ( NPAD) ile değerlendirildi. Hastalardan alınan kan örneklerinde Ca, P, Mg, 25 OH D, Fe, SDBK (serum demir bağlama kapasitesi), Hemoglobin (Hgb), Hemotokrit (Htc), Sedimentasyon (Sedim), C Reaktif Protein (CRP) düzeylerine bakıldı. Hastalara Servikal Vertebra Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yapıldı. MAS'lı hastalarda cinsiyet açısından bakıldığında MRG'de servikal disk hernisi görülme oranı kadınlar ve erkekler arasında anlamlı fark göstermedi (p=0,567). MAS'lı hastalarda meslek açısından bakıldığında MRG'de servikal disk hernisi görülme oranında farklılık bulunmadı (p=0,69). NPAD ile servikal sol ve sağ lateral fleksiyon, servikal fleksiyon ve ekstansiyon değerleri arasında negatif korelasyon saptandı (r=0,269 p=0,00 ; r=0,167 p=0,03 r=0,184 p=0,001; r=0,145 p=0,01). NPAD ile tetik nokta sayısı ve hastalık süresi arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0,162 p=0,004, r=0,144 p=0,042). Laboratuvar parametrelerinden CRP ve Sedim ile hareketle ağrı (VASH) düzeyi arasında zayıf pozitif korelasyon, Htc ile zayıf negatif korelasyon; sedim ile NPAD indeksi arasında zayıf pozitif korelasyon saptandı (r=0,160 p=0,004 r=0,112 p=0,046 r=0,144 p=0,010 r=0,113 p=0,045). MAS'lı hastalarda ağrı ve özürlülük artışıyla boyun EHA'nın azaldığı ve tetik nokta sayısının arttığı saptandı. Bu çalışmanın bulgularına göre MAS'lu hastalara tanı koymada fizik muayenenin yeterli olacağı diğer incelemelerin tanıya katkısı olmayacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aslan F, Evaluation of correlation between clinic, radiological and laboratory parameters in patients with myofascial pain syndrome, Mustafa Kemal University Medicine Faculty, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, The thesis, Hatay 2011.Aim of this study is to evaluate correlation between clinic, radiological and laboratory findings in patients with myofascial pain syndrome. Patients (n=318) who were admitted to the hospital with neck, shoulder, back, upper extremity pain and diagnosed as myofascial pain syndrome using 1994 American College of Rheumatology (ACR) myofascial pain syndrome diagnosis criterias were enrolled into the study. Clinical examinations of patients were made and recorded. Severity of pain and disability level were evaluated using Visual Analog Scale(VAS) and Neck Pain and Disability Index (NPAD). Moreover blood samples were obtained from patients and level of Ca, P, Mg, 25 OH D, Fe, serum iron binding capacity, Hemoglobin (Hgb), Hematocrit(Htc), Sedimentation (Sedim), C Reactive Protein(CRP) were investigated. Cervical vertebral Magnetic Resonance Imaging (MRI) was performed for each patient.Cervical disc hernia rate in MRI were showed no significant difference in patients with myofascial pain syndrome regarding gender (p=0,567) and occupation (p=0,69). Furthermore with using NPAD; negative correlations were detected between cervical left lateral flexion, cervical right lateral flexion, cervical flexion and extension variabilities(r=-0,269 p=0,00, r=-0,167 p=0,03, r=-0,184 p=0,001, r=0,145 p=0,01). With using pain level with movement (VASH); weak positive correlations were detected between CRP and Sedim. A weak negative correlation was found between VASH and Hct (r=0,160 p=0,004 r=0,112 p=0,046 r=-0,144 p=0,010). Besides positive correlation were detected between disability index with using NPAD and trigger point number, disease duration (r=0,162p=0,004,r=0,144p=0,042). Nevertheless in patients with myofascial pain syndrome, cervical range of motion was found decreased with increasing of pain and also trigger point number was increased. Regarding these results we conclude that physical examination is the only efficient method to diagnose myofascial pain syndrome and other investigation tools will not make a major contribution.