Obezite ile ilişkili kardiyovasküler risk faktörlerinin kontrolünde diyetin etkinliği
The effectiveness of diet in the controlling of cardiovascular risk factors associated with obesity
- Tez No: 360328
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: diyet, Framingham risk skorlaması, kardiyovasküler hastalık riski, obezite, cardiovascular disease risk, diet, Framingham risk scoring, obesity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Obezite tüm dünyada ve ülkemizde artan sıklığı ve eşlik eden hastalıkları nedeniyle ulusal bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Vücutta aşırı ölçüde yağ birikmesi ve depolanması olarak tarif edilen obezite, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 300 milyonun üstünde insanı etkilemektedir. Obezite kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörüdür ve obez hastalar sıklıkla hipertansiyon, dislipidemi ve Tip 2 diyabet gibi hastalıkların gelişimi açısından artan risk taşırlar. Kilo azaltılması obeziteye bağlı bu komorbid durumlarda bir düzelme sağlar. Bu amaçla, obezite ile ilişkili kardiyovasküler risk faktörlerinin önlenmesinde diyetin etkinliğini saptamak ve diyetin 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski üzerindeki etkilerini görmek amacıyla Mersin Üniversitesi Aile Hekimliği kliniğine Ocak 2013-Ağustos 2013 tarihleri arasında obezite nedeni ile başvuran 205 vaka ile prospektif ve gözlemsel bir çalışma yürütüldü. Çalışmaya alınan 178'i kadın 27'si erkek 205 vaka obeziteye yönelik olarak 6 aylık diyet tedavisi ile takip edildi. Vakaların ilk geliş ve 6 aylık diyet tedavisi sonrası bel çevresi ve vücut kitle indeksine göre obezite evrelemeleri, kan basıncı evrelemeleri, laboratuvar verilerine (açlık kan şekeri ve lipid profili) göre evrelemeleri ve 'Framingham Kalp Çalışması' sonuçlarına dayanılarak oluşturulmuş yedi parametreli (yaş, cinsiyet, kan basıncı, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, sigara kullanıp kullanmama ve diyabet olup olmama) skorlama sistemi kullanılarak 10 yıllık kardiyovasküler risk hesaplamaları yapıldı. Buna göre vakaların diyet tedavisi öncesi yapılan evrelemelerinde ve laboratuvar verilerinde diyet tedavisi sonrası anlamlı düşüşler saptanamadı, fakat vakaların 10 yıl içindeki kardiyovasküler hastalık geliştirme risklerinde anlamlı azalma bulundu. Sonuç olarak; obez vakalarda obezite ve ilişkili parametrelerde anlamlı gibi görünmeyen çok küçük iyileştirmeler sağlayabildiğimizde dahi bu vakaları kardiyovasküler hastalık riskinden koruma oranlarımız oldukça anlamlı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness Of Diet In The Controlling Of Cardiovascular Risk Factors Associated With Obesity Increasing incidence of obesity in our country and all over the world and due to concomitant diseases has become a national health problem. Obesity is described as excessive fat accumulation and storing in the body and according to World Health Organization data on 300 million people are affected. Obesity is an independent risk factor for cardiovascular diseases and obese patients often carry increased risk for the development of hypertension, dyslipidemia and Type 2 diabetes. Weight reduction provides an improvement in obesity related comorbid conditions. For this purpose, to determine the effectiveness of diet in the prevention of obesity-related cardiovascular risk factors and in order to see the effects of diet on 10-year risk of cardiovascular disease, a prospective and observational clinical study was performed in Mersin University Family Medicine clinic between January and August 2013 with 205 cases presented with obesity. 178 women and 27 men enrolled in the study, 205 cases were followed with the six-month diet for obesity treatment. At the first advent of cases and 6 months after treatment with diet, staging of obesity according to waist circumference and body mass index, staging of blood pressure and staging of laboratory data (fasting blood glucose and lipid profiles) were performed and 'Framingham Heart Study' based on the results generated seven parameters (age, sex, blood pressure, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, cigarette use, diabetes and whether they are) scoring system using the 10-year cardiovascular risk were calculated. Accordingly, after dietary treatment of patients, significant reduction in staging and laboratory data could not be detected but within 10 years of cases a significant reduction in the risk of developing cardiovascular disease was found. As a result, in obese patients, obesity and associated parameters we are able to provide small improvements in the unseen as significant, even for these cases, our rates of protection from the risk of cardiovascular disease can be quite significant.