Adipöz kökenli erişkin kök hücre ekilmiş kollajen-elastin matriks yardımı ile kondroid doku elde edilmesi
Production of chondroid tissue by using adipose derived stem cells seeded into collagen-elastin matrix
- Tez No: 360327
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MENDERES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyomühendislik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Bioengineering, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kollajen, elastin, skafold, adipöz-kökenli, kök hücre, kıkırdak, üretmek, Collagen, elastin, skafold, adipose-derived, stem cell, cartilage, producing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Başlık: Adipöz Kökenli Erişkin Kök Hücre Ekilmiş Kollagen-Elastin Matriks Yardımı İle Kondroid Doku Elde Edilmesi Araştırmacının Adı, Fakültesi ve Yazışma adresi: Hasan ATEŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı İnciraltı-İzmir Amaç ve Hipotez: Doğumsal ve edinsel nedenler (travma, tümör, rezeksiyon…) ile kıkırdak doku defektleri oluşmaktadır. Bu defektler fonksiyonel ve estetik sorunlara yol açmakta, kıkırdak doku rejenerasyonu ise kısıtlı ve çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada tavşan kulaklarındaki kıkırdak defektlerinde yağ hücresi kökenli kök hücreleri ekilmiş Kollajen-elastin matriks yardımı ile kıkırdak elde edilmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada yaşları 1-1,5 kiloları, 2,5-3,5 kilo arasında on dört adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Grup 1 'de kulakta sadece 2x2 cm lik eksizyon yapılarak sütüre edildi. Grup 2 de bu defekte matriks yerleştirildikten sonra kapatıldı. Grup 3 de otolog kök hücre ekilmiş matriks ve grup 4 de diferansiye otolog kök hücre ekilmiş matriks yerleştirildikten sonra kapatıldı. On hafta sonra hayvanlar sakrifiye edilerek histokimyasal ve biyomekanik testler yapıldı. Bulgular: Biyomekanik açısından uzama ve taşıdığı yük için en anlamlı fark KEM+ADAS grubundaydı. Histolojik olarak bakıldığında en kötü iyileşme Matriks grubunda görülürken, en iyi iyileşme ADAS ve YADAS grubunda görüldü. Defekt grubunda Kollajen I ve X baskın iken ADASta ve YADAS grubunda Kollajen II, Elastin ve Fibrillin I de baskın boyanma mevcuttu. Sonuç: İmmün histokimya sonuçları ve biyomekanik sonuçlar karşılaştırıldığında ADAS grubu başta olmak üzere kök hücre gruplarının elastik kıkırdak özellikleri taşıdığı görüldü. Defekt Grubunda hipertrofi ve ossifikasyon gözlenirken, Matriks grubunda ise fibrokartilaja yönelim mevcuttu. Kollajen Elastin Matriks ve ADAS' ın sinerjik etkisi elastik kıkırdak oluşumunda etkilidir.
Özet (Çeviri)
Title: Production of Chondroid Tissue By Using Adipose Derived Stem Cells Seeded into Collagen-Elastin Matrix Name, School and Address: Hasan ATEŞ Dokuz Eylül University School of Medicine Plastic Reconstructive and Aesthetic Inciraltı-İzmir Aim and hypothesis: Cartilage defects can may ocur due to congenital or acquired (trauma, tumor, resection…) causes which results in functional and esthetic problems. However cartilage regeneration is limited or inadequate most of the times in these situations. Production of chondroid tissue in rabbit ear cartilage defects by using Adipose derived stem cells seeded into Collagen-elastin matrix was planned in this study. Material and Method: Fourteen New Zealand rabbits which were 1-1.5 years old and weighing 2.5-3.5 kilograms were used in this study. Four groups were generated by random selection. In Group 1 a cartilage defect measuring 2x2cm was created by cartilage resection from the ears and skin was closed primarily. Collagen elastin matrices were implanted into these defects in Group 2. Autologous adipose derived stem cells were implanted into the cartilage defects. In group 4 collagen-elastin matrices seeded with differentiated autologous adipose derived stem cells were implanted into the similar cartilage defects. At the 10 th week sacrification process was performed and histochemical and biomechanical tests were carried out. Results: Biomechanically elongation and maximum load was significantly different in CEM+ADAS groups. Histologically best healing was observed in ADAS group. Collagen I and X were predominant in defect group but collagen II, elastin and fibrillin I were predominantly stained in ADAS Group. Conclusion: Immunohistochemical and biomechanical evaluations demonstrated that stem cell groups especially the ADAS group resulted with elastic cartilage properties. Hypertrophy and ossification was observed in the Defect group and Matrix group had fibrocartilage properties. CEM and ADAS had synergystic effect for elastic cartilage production.