Multıple travmalı hastalarda gelişen ventilatör ilişkili pnömonili olgularda APACHE III, GKS, TS ve SOFA skorlama sistemlerinin mortalite ve morbidite üzerine etkisi
The effects of the scoring systems APACHE III, GKS, TS, SOFA on the mortality and morbidity in multitraumatized patient cases with ventilator associated pneumonia
- Tez No: 360343
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYDIN ALTUNKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Çoklutravma, Ventilator Ilişkili Pnömoni, Skorlama Sistemleri, Multitrauma, Ventilator Associated Pneumonia, Scoring systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Travma pek çok ülkede özellikle genç nüfusu etkileyen ve bu yüzden sağlık problemi olmasının yanında üretim kaybına da yol açan toplumsal ve ekonomik bir problemdir. Buna yönelik hastaların yaralanma derecelerini ve yaşayabilme olasılıklarını belirleyebilmek amacı ile değişik skorlama sistemleri ortaya atılmıştır. Bu nedenle en sık gözlenen infeksiyöz hastalık olan ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), tanısına yönelik skorlama sisteminin geliştirilmesi de önem kazanmıştır. Biz çalışmamızda VİP tanısı konulan hastalarda, dört farklı skorlama modelinin mortalite tahminindeki etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Bu retrospektif çalışma, hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Reanimasyon Ünitesi' nde Ocak 2010- Ekim 2013 tarihleri arasında yatan travma hastaları incelenerek gerçekleştirildi. Travmalı 181 hasta içerisinden, ventilator ilişkili pnömoni görülen toplam 86 hastaya ait dosyalar geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya 18 yaşından büyük ve en az 7 gün yoğun bakımda tedavi gören hastalar dahil edildi. Diğer bir yoğun bakımdan devir alınan hastalar, 7 günden önce eksitus kabul edilen ya da 7 günden önce taburcu olan, yoğun bakıma alındığında ilk gününde trakeal aspiratında üreme olan hastalar çalışma dışı tutuldu. Hastaların demografik verileri (ad, soyad, yaş, cinsiyet), mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakım ünitesinde yatış süresi, yoğun bakımda ilk trakeal aspirat kültür sonuçları, antibiyotik tedavisi, travmanın lokalizasyonu, ateş, lökosit sayısı, akciğer filmindeki yeni infiltrasyon alanları kaydedildi. Yoğun bakıma kabul edildikten 24 saat sonraki ve eks olmadan veya devir olmadan 24 saat önceki en kötü APACHE III, SOFA (Ardışık Organ Yetersizliği Değerlendirmesi), GKS, Travma Skoru incelendi. Hastaların uygun ampirik tedavisi ve etkene yönelik antibiyotik tedavisi ve travmanın lokalizasyonu kaydedildi. Bizim sonuçlarımıza göre APACHE III, SOFA, GKS, TS skorlama sistemlerinin mortaliteye etkisi incelendiğinde dört sistemdede istatistiki olarak anlamlı farklılıklar vardı. Sonuç olarak çalışmamızda bu dört skorlama sisteminin de mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trauma is a social and economical problem, affecting especially the young population and beside being a health problem ,it also leads to production loss. For it , many different scoring systems has been proposed for determination of degree of injury and survival possibilities of patients.Thus , development of scoring systems for diagnosis of the most frequently observed infectious disease , Ventilator-associated pneumonia has gained importance . İn our study, we aimed to compare the efficiancy in mortality prediction of four different scoring modality in VAP diagnosed patients This retrospective study is carried out on trauma patients hospitalized in reanimation unit of Anesthesiology department between January 2010 and October 2013. Files of 86/181 trauma patients who developed Ventilator-associated pneumonia were analyzed retrospecitively.Patients older than 18 and hospitalized at least 7 days in intensive care unit was included in the study.Patients transferred from another intensive care unit , adopted exitus or discharged before 7 days , tracheal aspiration colonisation detected at the first day of hospitalization were excluded from the study.Demographic data of patients (name,surname , age, gender ), the duration of mechanic ventilation , hospitalization duration in intensive care unit ), first tracheal aspirate culture results in intensive care unit , antibiotic therapy, localization of trauma , body temperature, leukocyte count, new infiltration areas in chest X-ray were recorded. The worst APACHE III, SOFA(sequential organ failure assesment), GCS, Trauma Scores 24 hours after admission to intensive care unit and 24 hour before death or discharging were recorded. Appropriate empirical treatment, agent specific antibiotherapy and trauma localization of patients were studied. According to our results, when APACHE III, SOFA, GCS, TS 's effect on mortality was studied, there were statistically significant differences in all four system. Consequently, in our study all four scoring systems wer determined to be significant in mortality prediction.