Alt torakal ve üst lomber vertebra pediküllerinde bilgisayarlı tomografi ile yapılan morfometrik ölçümler
To evaluate the morphometric measuerment of lower thoracal and upper lumbar vertebrae pedicles by computer tomography
  1. Tez No: 360342
  2. Yazar: NECMETTİN ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DAĞTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, lomber, morfometrik ölçüm, pedikül, torakal, Computer tomography, lumbar, morphometrical measurement, pedicle, thoracal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Alt torakal ve üst lomber vertebra pediküllerinde bilgisayarlı tomografi ile yapılan morfometrik ölçümlerin değerlendirildiği çalışmamıza Ocak 2011 ile Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi polikliniklerine başvuran ve radyolojik olarak T9 ile L2 arasındaki vertebralarda morfolojik olarak tam ölçüm yapılabilecek toplam 100 olgu dahil edilmiştir. Olguların 54'ü erkek, 46'sı kadın olup yaşları 20-80 arasında değişmektedir. Olgularda her iki pedikül kalınlıkları, pedikül yükseklikleri, transvers ve sagittal pedikül açıları, interpediküler mesafe, spinal kanal transvers ve sagittal çapları ile ilgili parametreler bilgisayarlı tomografi görüntülerinde üç boyutlu rekonstrüksiyon işlemi gerçekleştirildikten sonra dijital olarak ölçüldü. T9 ile L2 vertebra arasında her iki cinste pedikül kalınlığının en fazla sol L2 vertebra pedikülünde olduğu gözlendi. Sol L2 vertebra pedikül kalınlığı erkeklerde 6.934±0.632 mm, kadınlarda ise 6.899±0.572 mm olarak saptandı. Her iki cinste de pedikül kalınlığının en az T9 vertebra pedikülünde olduğu tespit edildi. Sol T9 vertebra pedikül kalınlığı erkeklerde 5.545±0.488 mm, sağ T9 vertebra pedikül kalınlığı kadınlarda 5.441±0.475 mm olarak ölçüldü. Transvers pedikül açısı en geniş olarak sağ T9 düzeyinde saptamış olup açı 11.374±0.572 derece olarak ölçüldü. Solda T9 vertebra düzeyinden T12 vertebra düzeyine kadar transvers pediküler açılarının azaldığı, aynı azalmanın sağda ise T11 düzeyine kadar devam ettiği belirlendi. Sagittal pedikül açısı en geniş T10 düzeyinde ölçülmüş olup açı 16.727±1.303 derecedir. Bu çalışmada; erişkin yaş grubundaki popülasyonda alt torakal ve üst lomber vertebralarda pedikül kalınlık, yükseklik ve açıları bilgisayarlı tomografi ile ölçülerek, torakolomber bileşke cerrahisinde oldukça sık uygulanan cerrahi bir yaklaşım olan transpediküler vida fiksasyonu tekniğinde kullanılacak pedikül vidasının uygun çap ve boyda seçimi ile perioperatif dönemde oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmesini sağlayacak parametreler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One hundred patients who visited Mersin University Faculty of Medicine Hospital clinics between January 2011 and June 2013 who were adequate for radiological measurement of between T9 and L2 spines were enrolled to this study. 54 of the patients were men and 46 of the patients were women total age was between 20 and 80. After the three dimensional reconstruction on computer tomography the parameters such as pedicle width, height, transverse and sagittal angles of the pedicles, interpedicular distance, transverse and sagittal diameter of spinal canal were measured digitally. The most pedicle width was determined in the left L2 vertebrae in both gender between T9 and L2. The width of left L2 was found 6.934±0.632 mm in men and 6.899±0.572 mm in women. The pedicle width was at least in T9 vertebrae in both gender. The left T9 vertebrae pedicle width was 5.545±0.488 mm in men and right T9 vertebrae pedicle width was 5.441±0.475 mm in women. The transverse pedicul angle was 11.374±0.572 degree as the widest measurment. The transverse pedicul angle was decreasing from T9 to T12 vertebrae level on the left side, this decrease has been found to be continuing until T11 level on the right side. The sagittal pedicle angle was 16.727±1.303 degree as the widest value at T10 level. In this study the lower thoracal and upper lumbar vertebrae pedicle diameters were measured by computer tomography in adults. Prevention of the complications perioperatively and the prediction of the appropriate screw diameter and length selection preoperatively for the patients who has been planned transpedicular screw fixation that is used in thoracolumbar joint surgery is aimed.