Selüloz tozlarının tekstil kaplamacılığında kullanımı üzerine bir araştırma
An investigation on the usage of cellulose powders in textile coating
- Tez No: 360449
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Selüloz tozu, tekstil kaplamacılığı, sararma, ses yutma, ısı yalıtımı, Cellulose powder, textile coating, yellowing, sound absorption, thermal insulation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, selüloz tozlarının tekstil kaplamacılığında dolgu maddesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Ön işlem görmüş, %100 poliester dokuma kumaşa, bıçaklı kaplama tekniği kullanılarak selüloz tozları aplike edilmiştir. Öncelikle, fiksaj sıcaklığının ve süresinin selüloz tozlarının sararma davranışı üzerine etkisi araştırılmış ve minimum sararmanın meydana geleceği optimum fiksaj şartları belirlenmeye çalışılmıştır. Kaplamada kullanılan selüloz tozu konsantrasyonunun ve tanecik büyüklüğünün kaplanmış kumaş özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla, farklı konsantrasyonlarda ve farklı tanecik boyutlarına sahip selüloz tozları ile kaplanan kumaşların çeşitli fiziksel özellikleri ile ses ve ısı yalıtım özellikleri değerlendirilmiştir. Selüloz tozları ile yapılan kaplamalar sonucunda özellikle orta ve yüksek frekanslarda poliester kumaşların ses yutma davranışının belirgin şekilde geliştiği ve genelde ısıl iletkenlik değeri düşük kaplamaların elde edilebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, usability of cellulose powders in textile coating as filling materials was researched. 100% polyester woven fabrics which were applied pre-treatment, were appliqued cellulose powders by knife coating technique. Primarily the effect of fixing temperature and fixing time on yellowing behaviour of cellulose powders was researched and optimal conditions that induced minimum yellowing were determined. To determine effect of concentration and particle size of cellulose powder used in coating on coated fabric properties, various physical properties and sound and thermal insulation properties of fabrics which were coated with cellulose powders having different concentration and different particle sizes were evaluated. As a result of coatings involved cellulose powders, sound absorption behaviour of polyester fabrics improved especially in middle and high frequencies and generally coatings having low thermal conductivity coefficient were obtained.