Critical exponent for the semilinear wave equation with space-dependent damping
Uzay değişkenine bağlı sönüm terimli yarılineer dalga denklemi için kritik üs
  1. Tez No: 360539
  2. Yazar: MUZAFFER AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN BAŞÇI, DOÇ. DR. DAVUT UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: semilinear damped wave equation, space dependent damping, global solution, blow up of the solution, decay rate of the energy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde, 1 < p < n+2 n􀀀2 bir sayı ve“ > 0 k¨uc¸ ¨uk bir sayı olmak ¨uzere uzay de˘gis¸kenine ba˘glı s¨on¨um terimli yarı lineer dalga denklemi ic¸in verilen utt 􀀀 u + V(x)ut = jujp; x 2 Rn; t > 0; u(x; 0) = ”u0(x); ut(x; 0) = "u1(x); x 2 Rn Cauchy probleminin global c¸ ¨oz¨umlerinin varlı˘gı ve c¸ ¨oz¨umlerin patlaması incelenmis¸tir. Burada V0 > 0 ve 2 [0; 1) olmak ¨uzere b¨uy¨uk jxj de˘gerleri ic¸in, V(x) s V0(1 + jxj)􀀀 s¸eklinde bir s¨urt¨unme terimi olup, pc = 1 + 2 n􀀀 sayısı as¸a˘gıdaki anlamda p sayısının kritik de˘geridir: 1 < p  pc iken problemin c¸ ¨oz¨umleri patlar; pc < p < n+2 n􀀀2 ise problemin k¨uc¸ ¨uk veri global c¸ ¨ozumleri vardır.
Özet (Çeviri)
The thesis is a survey concerning with the global existence and blow-up of solutions of the Cauchy problem for the semilinear damped wave equations utt 􀀀 u + V(x)ut = jujp; x 2 Rn; t > 0; u(x; 0) =“u0(x); ut(x; 0) = ”u1(x); x 2 Rn; where 1 < p < n+2 n􀀀2 is a real number, " > 0 is a small number and V(x) is the potential or the friction term like V(x) s V0(1 + jxj)􀀀 for large jxj, where V0 > 0 and 2 [0; 1) are constants. The number pc = 1 + 2 n􀀀 is the critical value of p in the sense that if 1 < p  pc, then solutions blow-up in finite time; if pc < p < n+2 n􀀀2 , then there exist small data global solutions.