Fabrika hangarlarının elektrik ve ısıl enerji verimliliği açısından incelenmesi
Plant electrical and thermal energy efficiency in terms of hangarssteel investigation
  1. Tez No: 360611
  2. Yazar: HAKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALTUNTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, Radyant sistemler, boru yalıtımı, elektrik motorlarında enerji verimliliği, Power efficiency, radiant systems, pipe insulation, energy efficiency in electrical engines
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
FABRİKA HANGARLARININ ELEKTRİK VE ISIL ENERJİ VERİMLİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Hakan KESKİN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2014 Danışman: Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP KISA ÖZET Bakım, onarım ve üretim tesislerinde ısınma ihtiyacına bağlı yakıt giderleri ile elektrik giderleri işletmenin gider kalemlerinde önemli bir yer tutmaktadır. İşletmede enerji giderlerinde sağlanacak azalma, işletmeye olduğu gibi ülkemize de olumlu katkılar sağlayacaktır. Artan enerji maliyetleri ve enerjinin elde edilebilirliğinin güçleşmesi tasarruf tedbirlerini olduğu kadar verim arttırıcı uygulamalar yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, mevcut bir işletmenin enerji giderleri incelenerek, mevcut duruma göre daha verimli sistemler önerilmeye çalışılmıştır. Çalışma esnasında mevcut durumda ki enerji tüketimlerine göre daha az enerji tüketen, fakat aynı etkiyi oluşturan sistemler tercih edilerek, işletmenin enerji giderlerini aşağı çekme amaçlanmıştır. Mevcut durumda yalıtımsız olan ana dağıtım kalorifer borularına yalıtım uygulanması, radyant ısıtma sistemi kullanımı, bina yalıtımları ve elektrik motorlarına ait verim arttırıcı çalışmalar maliyet analizleriyle birlikte oluşturulmuştur. Önerilen verim arttırıcı projelerde, geri ödeme süresi, maliyetler ve yıllık kazançlar hesaplanmıştır. Isıl ve elektrik sistemlerinde yapılan çalışmalarda, harcanan enerji de, uygulamanın türüne göre değişmekle birlikte, %37 ila %96 arasında tasarruf potansiyelinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
PLANT ELECTRICAL AND THERMAL ENERGY EFFICIENCY IN TERMS OF HANGARSSTEEL INVESTIGATION Hakan KESKİN Erciyes University, Institute of Science Master Thesis, February 2014 Supervisor: Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP ABSTRACT In manufacturing, maintanance and repair plants, fuel expenses subject to warming necessity and electrical expenses are important facts. To provide a decrement in power expenses supplies positive contribution as in our country's industry. To occur the difficulty of power attainability and growing power costs, requires saving measures as doing productivity-enhancing applications. In this case study, we wanted to suggest more suitable systems despite the current situation by analyzing a current plant's power expenses. We provided a decrease in power expenses by preferring systems, that spend less power and have same attracts in case study. We made an insulation to the main heating distribution pipes, used radiant heating system, did studies which provide yield-enhancing in building insulations and electrical engines,with cost analysis. In recommended projects, pay-back times, costs and annual profits are calculated. In studies in thermal and electrical systems, wasted energy, depending on the type of the application, from %37 to %96 has been found to be of potantial savings.