Susuzlaştırılmış arıtma çamurlarının enerjisinden faydalanılabilirliğinin araştırılması ve nihai bertarafı
Research of utilizabling dewatered sewage sludge energy and ultimate disposal
  1. Tez No: 360615
  2. Yazar: EMİN ERKEKKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KAYATAŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma Çamuru, Susuzlaştırılmış Arıtma Çamuru, Arıtma Çamuru Enerji Potansiyeli, Arıtma Çamuru Gazlaştırma, Sewage Sludge, Dewatered Sewage Sludge, The Energy Potential of Sewage Sludge, The Gasification of Sewage Sludge
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
SUSUZLAŞTIRILMIŞ ARITMA ÇAMURLARININ ENERJİSİNDEN FAYDALANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI VE NİHAİ BERTARAFI Emin ERKEKKARDEŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2014 Danışman: Doç. Dr. Nesrin KAYATAŞ DEMİR ÖZET Tez çalışmamızda, susuzlaştırılmış atıksu arıtma çamurlarının bertarafı ve enerjisinden yararlanılması incelenmiştir. Susuzlaştırılmış arıtma çamurlarının farklı bileşenler eşliğindeki yüzde toplam katı-kuru madde oranlarının değişimini incelemek amacıyla yapılan deneysel çalışmada, Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Atıksu Arıtma Tesisi'nde oluşan susuzlaştırılmış arıtma çamuru kekleri kullanılmıştır. Arıtma çamuru kekleri ile, farklı oranlarda karıştırılmak üzere zeolit, bims, talaş ve kireçten oluşan dört farklı malzemenin arıtma çamuru susuzlaştırılmasına etkisi incelenmiştir. Yüzde toplam katı-kuru madde oranlarının değişimini belirlemek için 7'şer günlük periyotlarda ölçümler yapılmıştır. Susuzlaştırılmış arıtma çamurunun kuruluk oranını artırmak amacı ile zeolit kullanımı tüm karışım oranlarında en iyi kuruluk sonucunu vermiştir. Susuzlaştırılmış arıtma çamuruna eklenen malzemenin yüzde olarak çamura karıştırılma oranı ve bekleme süresi arttıkça, elde edilen kuruluk oranının da yükseldiği belirlenmiştir. Ayrıca susuzlaştırımış arıtma çamuruna karıştırılan malzemenin cinsine ve karıştırma oranına bağlı olarak, artan bekleme sürelerinde, bu çamurların araziye uygulama işlemlerinde yada dolgu malzemesi olarak kullanılırken uygulamada kolaylık sağlayacak bir yapıya dönüştükleri görülmüştür. Susuzlaştırılmış arıtma çamurlarının enerjisinden yararlanmak amacıyla Aspen Plus programı kullanılarak, günde ortalama 250 ton ve %20 toplam katı-kuru madde içerecek şekilde oluşan susuzlaştırılmış arıtma çamuru kekleri için entegre bir gazlaştırma prosesi simüle edilmiştir. Simülasyon sonuçlarına göre bu çamur keklerinden 1.89 MW elektrik enerjisi üretilebileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
RESEARCH OF UTILIZABLING DEWATERED SEWAGE SLUDGE ENERGY AND ULTIMATE DISPOSAL Emin ERKEKKARDEŞ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M. Sc. Thesis, February 2014 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nesrin KAYATAŞ DEMİR ABSTRACT In our thesis, ultimate disposal of dewatered sewage sludge and utilizing its energy is studied. In the experimental study, in order to examine the change in the rates of the percent total solid-dry materials accompanied with the dewatered sewage sludge in different components, the dewatered sewage sludge cakes composed in Kayseri Water and Sewerage Administration Waste Water Plant is used. With the dewatered sewage sludge cakes, the effects of four different materials composed of zeolite, sawdust, pumice and lime mixed with different rates is examined. In order to determine the changes of percent total solid-dry matter rate, the measurements are made for 7 days periods. To increase the rate of dryness of dewatered sewage sludge, the use of zeolite gives the best result in every mixture rates. It is determined that, the more the percentage of mixing the sludge and the waiting time material added to the dewatered sewage sludge, the higher the rate of the dryness percentage gets. Besides, depending on the rates of mixture and the type of the dewatered sewage sludge, in increasing waiting time, it is seen that, when the application process to the land or filling materials are used, they are transformed into a structure that provides convenince. In order to utilizing the energy of the dewatered sewage sludge, by using the Aspen Plus programme, an integrated gasification process is simulated for daily average 250 tons and % 20 total solid-dry material containing the dewatered sewage sludge cakes. According to the results of the simulation, it is estimated that, 1.89 MW electric energy can be produced from these sludge cakes.