Erzurum ili gustavioid akar türleri (acarı, orıbatıda, gustavıoıdea) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on gustavioid mite species (acari, oribatida, gustavioidea) of Erzurum province
  1. Tez No: 360631
  2. Yazar: NAZİFE AKMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM AYDIN, PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taksonomi, yeni kayıtlar, Erzurum, Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taxonomy, new records, Erzurum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ERZURUM İLİ GUSTAVİOİD AKAR TÜRLERİ (ACARI, ORIBATIDA, GUSTAVIOIDEA) ÜZERİNE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Nazife AKMAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2014 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Didem AYDIN Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ÖZET Erzurum ilinde yaşayan gustavioid akarlar, 1998–2001 yılları arasında toplanan örneklere dayanarak taksonomik bakımdan değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucunda, Liacaridae Sellnick, 1928 ve Peloppiidae Balogh, 1943 familyalarına ait toplam beş tür belirlendi. Bunlardan Adoristes ovatus (C.L. Koch, 1839), Dorycranosus splendens (Coggi, 1898) ve Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882) Türkiye faunası için yeni kayıt olarak, Xenillus tegeocranus (Hermann, 1804) ve Liacarus brevilamellatus Mihelčič, 1955 ise daha önce Türkiye'den bilinen taksonlar olarak tespit edildi. Araştırma bölgesinden toplanan materyalden akarların ayıklanması Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanılarak yapıldı. Ayıklanan akarlar %75'lik etil alkolde öldürüldü, tespit edildi ve depolandı. Akarların incelenmesinde ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Örneklerin ışık mikroskobu incelemesi çukur lamda geçici olarak hazırlanmış laktik asitli preparatlarda yapıldı. Sonuç olarak; belirlenen taksonların tarama elektron mikroskobunda fotoğrafları çekildi, örneklerimiz üzerinden morfolojik özellikleri gözden geçirilerek taksonomik sorunları tartışıldı. Ayrıca familya ve cins düzeyinde teşhis anahtarları düzenlendi.
Özet (Çeviri)
TAXONOMIC INVESTIGATIONS ON GUSTAVIOID MITE SPECIES (ACARI, ORIBATIDA, GUSTAVIOIDEA) OF ERZURUM PROVINCE Nazife AKMAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, January 2014 Supervisors: Assist. Prof. Dr. Didem AYDIN Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ABSTRACT Oribatulid mites inhabiting in Erzurum province were evaluated from the taxonomic point of view, based on samples collected between the years 1998 and 2001. As a result of the assessment, 5 species belonging to the families Liacaridae Sellnick, 1928 and Peloppiidae Balogh, 1943 were determined. Of these, Adoristes ovatus (C.L. Koch, 1839), Dorycranosus splendens (Coggi, 1898) and Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882) are new records for the Turkish fauna; Xenillus tegeocranus (Hermann, 1804) and Liacarus brevilamellatus Mihelčič, 1955 have already been determined in Turkey. The extraction of mites from materials collected from the investigation area was made by using a Berlese-Tullgren funnel extractor. Mites were killed, fixed and stored in 75% ethanol. The light and scanning electron microscopes were used to examine mites. Specimens were studied in lactic acid, mounted in temporary cavity slides for the duration of the study in a light microscope. As a result, electron microscope photos of all determined taxa were taken. Their morphological features were reviewed on the basis of our samples, and their taxonomic problems were discussed. Furthermore, the identification keys to the families and genera were arranged.