Amanos Dağları' nın güneybatı bölgesinden oribatulid akarlar (acarı, orıbatıda, orıbatulıdae) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on oribatulid mites (acari, oribatida, oribatulidae) from the southwestern region of the Amanos Mountains
- Tez No: 360632
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Oribatulidae, taksonomi, yeni kayıtlar, Amanos Dağları, Acari, Oribatida, Oribatulidae, taxonomy, new records, Amanos Mountains
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMANOS DAĞLARI' NIN GÜNEYBATI BÖLGESİNDEN ORİBATULİD AKARLAR (ACARI, ORIBATIDA, ORIBATULIDAE) ÜZERİNE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Yasemin AY Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2014 Danışman: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ÖZET Amanos Dağları'nın güneybatı bölgesinde yaşayan oribatulid akarlar, 2012 yılında toplanan örnekler esas alınarak taksonomik bakımdan değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucunda Oribatulidae Thor, 1929 familyasına ait toplam yedi tür tespit edildi. Bunlardan Zygoribatula exarata Berlese, 1916, Zygoribatula excavata Berlese, 1916, Zygoribatula propinqua (Oudemans, 1900), Oribatula amblyptera Berlese, 1916 ve Oribatula interrupta (Willmann, 1939) Türkiye faunası için yeni kayıt olarak, Zygoribatula lanceolata (Grobler, Bayram ve Çobanoglu, 2004) ve Zygoribatula undulata Berlese, 1916 ise daha önce Türkiye'den bilinen taksonlar olarak tespit edildi. Araştırma bölgesinden toplanan materyalden akarların ayıklanması Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanılarak yapıldı. Ayıklanan akarlar %75'lik etil alkolde öldürüldü, tespit edildi ve depolandı. Akarların incelenmesinde ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Örneklerin mikroskobik incelemesi çukur lamda geçici olarak hazırlanmış laktik asitli preparatlarda yapıldı. Sonuç olarak; belirlenen taksonların tarama elektron mikroskobunda fotoğrafları çekildi, örneklerimiz üzerinden tanımları gözden geçirilerek taksonomik sorunları tartışıldı. Ayrıca cins ve tür düzeyinde teşhis anahtarları düzenlendi.
Özet (Çeviri)
TAXONOMIC INVESTIGATIONS ON ORIBATULID MITES (ACARI, ORIBATIDA, ORIBATULIDAE) FROM THE SOUTHWESTERN REGION OF THE AMANOS MOUNTAINS Yasemin AY Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, January 2014 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ ABSTRACT Oribatulid mites inhabiting in a southwestern region of Amanos Mountains were evaluated from the taxonomic point of view, based on samples collected in 2012. As a result of the assessment, 7 species belonging to the family Oribatulidae Thor, 1929 were determined. Of these, Zygoribatula exarata Berlese, 1916, Zygoribatula excavata Berlese, 1916, Zygoribatula propinqua (Oudemans, 1900), Oribatula amblyptera Berlese, 1916 and Oribatula interrupta (Willmann, 1939) are new records for the Turkish fauna; Zygoribatula lanceolata (Grobler, Bayram & Çobanoglu, 2004) and Zygoribatula undulata Berlese, 1916 have already been determined in Turkey. The extraction of mites from materials collected from the investigation area was made by using a Berlese-Tullgren funnel extractor. Mites were killed, fixed and stored in 75% ethanol. The light and scanning electron microscopes were used to examine mites. The compound microscopic examinations of specimens were made in lactic acid, mounted in temporary cavity slides. As a result, electron microscope photos of all determined taxa were taken. Their morphological features were reviewed on the basis of our samples, and their taxonomic problems were discussed. Furthermore, the identification keys to the genera and species were arranged.