Ratlarda orman gülü balının bazı biyokimyasal ve histopatolojik parametreler üzerine etkisi
Rhododendron honey intoxication is effect about some biochemical and histopathology parameters in rats
  1. Tez No: 360633
  2. Yazar: ZELİHA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ, YRD. DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Orman gülü balı, Grayanotoksin, Polen, Biyokimyasal parametre, Histopatolojik parametre, Rhododendron honey, Grayanotoxin, Pollen, Biochemical parameter, Histopathological parameter
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
RATLARDA ORMAN GÜLÜ BALININ BAZI BİYOKİMYASAL VE HİSTOPATOLOJİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ Zeliha DOĞAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2013 Danışman: Prof. Dr. Sibel SİLİCİ ÖZET Bu çalışmada, ülkemizde halk arasında“deli bal”olarak bilinen orman gülü balının Wistar albino ratlar üzerindeki biyokimyasal ve histopatolojik parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada Karadeniz Bölgesinden toplanan balların melissopalinolojik analizleri yapılarak orman gülü balları belirlenmiş, en yüksek miktarda Rhododendron poleni içeren bal deneysel çalışmalarda kullanılmıştır. Toksisite çalışmasında her grupta 12 Wistar albino rat bulunan 5 grup oluşturulmuştur. Birinci gruba (kontrol grubu) izotonik sodyum klorür çözeltisi (SF); ikinci gruba 0.015 mg/kg grayanotoksin III; üçüncü, dördüncü ve beşinci gruplara sırasıyla 0.15 g/kg, 0.5 g/kg ve 2.5 g/kg orman gülü balı tek doz olarak verilmiştir. Uygulamadan 1 saat sonra kan ve doku örnekleri alınmıştır. Çalışmada kontrol grubuna göre diğer tüm gruplarda total bilirubin düzeyinde artma, kreatin seviyesinde azalma; BUN seviyelerinde 2 ve 5. grup artış ile grup 3 ve 4'te azalma; LDH'ta grup 2, 4 ve 5'te artma, grup 3'te azalma; glukozda grup 2 ve 5'te artma, grup 3 ve 4'te azalma olduğu belirlenmiştir. Dokuların histopatolojik incelemesinde böbrek tubuluslarında genişleme ve hücre kaybı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak orman gülü balının doza bağlı olarak hafif şiddette nefrotoksik etkili olduğu, hepatotoksik etkilere yol açmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
RHODODENDRON HONEY INTOXICATION IS EFFECT ABOUT SOME BIOCHEMICAL AND HISTOPATHOLOGY PARAMETERS IN RATS Zeliha DOĞAN Erciyes University, Graduate School of Naturel and Applied Sciences M.Sc. Thesis, November 2013 Supervisor: Association Prof. Dr. Sibel SİLİCİ SUMMARY In this study,“mad honey”known as the rhododendrons honey among the people of our country was researched effects of biochemical and histopathological parameters on Wistar albino rats. rhododendrons honey was deterrmined with melissypalynology analyzed of honey collected from the Black Sea Region of Turkey and honey containing rhododendron polen in highest amount was used in experimental studies. In toxicity study, 5 groups with 12 Wistar albino rats in each group was formed. while the first group (control group)was given isotonic sodium chloride and the second group was given 0.15 mg/kg grayanotoxin III, the third group, fourth group and fifth group was rispectively given as single dose 0.15 g/kg, 0.5 g/kg ve 2.5 g/kg rhododendron honey. The blood and tissue samples were taken later one hour from appliying these materials on rats. In this study, an increase in all other groups according to the control group in the level of total biluribin have been observed, but a decreased level of creatinine have been observed. BUN levels have shown that an increase in the second group and fifth group, but these levels heve shown a decrease in the third group and fourth group. LDH level has increase in the second, fourth and fifth groups, but has decrease in the third group. The glucose has increase in the second and fifth groups, however it has decrease in the third and fourth groups. In histopathological examination of tissues, that the renal tubules expands and cell loss have been determined. As a result, the fact that rhododendron honey is mild severity as dose-dependent and can not lead to hepatotoxic effects was determined.