Batı Anadolu Bölgesi ve civarı için deprem tehlike parametrelerin bayes yaklaşımı yöntemi ile değerlendirilmesi
Asesment wi̇th bayesian aproach method of eartquake hazard parameters for westtern anatolia regi̇on and around
  1. Tez No: 360854
  2. Yazar: TUĞBA TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bayes yöntemi, Sismik tehlike parametreleri, Bayesian method, Seismic hazard parameters
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Batı Anadolu bölgesi ve civarının farklı sismik kaynak bölgeleri için deprem tehlike parametreleri, Mmax, β değeri ve λ, Bayes yöntemi ile tahmin edilmiştir. Bu amaçla; aletsel dönemi içeren (1900-2013), M_s≥4.0 olan homojen bir katalog kullanılmıştır. Yöntem, diğer yaklaşımlardan küçük standart sapmalar ile daha kararlı ve daha güvenilirdir; fakat teknik daha çok zaman tüketir. Bu çalışmada, gelecek 5, 10, 20, 50 ve 100 yıllık zaman aralıklarında görünür ve gerçek magnitüdlerin dağılımının fonksiyonunun 'olasılıkları', bütün sismojenik kaynak zonları için % 50, 70 ve 90 olasılık seviyelerinde hesap edilmiştir. Deprem tehlike parametre hesaplamalarına göre en tehlikeli bölge Ege Adaları bölgesidir ve bu bölgenin Mmax değeri 8.06 olarak hesap edilmiştir. Sismik kaynak bölgeleri kıyaslandığında, en yüksek magnitüd değeri Ege Adaları bölgesinde %90 olasılıkla gelecek 100-yıl içerisinde 7.65 büyüklüğünde hesap edilerek, bu bölgenin diğer sismik bölgelerden daha tehlikeli ve sismik etkinlik açısından daha önemli olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Earthquake hazard parameters Mmax, β value and λ, for different seismic source regions of the Western Anatolia Region and around to estimate with Bayesian method. This purpose; a homogeneous earthquake catalogue including instrumental periods (1900-2013), for Ms>4.0 is used. The method, more reliable and trust with low standart deviations than other approaches, but the technique is more time consuming. İn this study, 'quantiles' of functions of distributions of true and apparent magnitudes for future time intervals of 5, 10, 20, 50 and 100 years are calculated in probability levels of 50, 70 and 90 % of all seismogenic source zones. According to earthquake hazard to calculate, Aegean Islands regions is the most dangereous region and Mmax value of this region was calculated 8.06. The seismic resource regions comparison, higher magnitude value the Aegean Island regions calculated 7.65 greatness with 90% probability in next 100-years, of this region more dangers and more important with seismic activity than other regions was found.