Determination of genetic diversity in Salix caprea populations from the Coruh river watershed
Çoruh havzasında doğal yayılış gösteren Salix caprea populasyonlarının genetik çeşitliliğinin belirlenmesi
- Tez No: 475077
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salix caprea, mikrosatellitler, genetik çeşitlilik, alel verisi, populasyon yapısı, Salix caprea, microsatellites, genetic diversity, allele data, population structure
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Söğüt cinsi (Salicaceae) dünyada 500 civarı türe sahiptir, 27 türü Türkiye'de doğal olarak yayılmıştır. Keçi söğüdü (Salix caprea) Avrupada ve batı ve orta Asyada, Türkiye'de Akdeniz, orta Anadolu, ve Karadeniz bölgelerinde yayılmış olan ekolojik olarak önemli, soğuğa toleranslı öncü bir türdür. Çoruh nehir kıyısı boyunca da doğal olarak yayılmıştır. Bu bölgede bu türü tehlikeye sokan hidroelektrik santrali barajları inşa edilmektedir. Gelecekte bazı keçi söğüdü populasyonları su altında kalacak. Buna ek olarak, yerel klima değişimi keçi söğüdünü negatif olarak etkileyebilir. Ayrıca, SSR markörleri kullanarak Salix caprea türü üzerine Avrupada genetik çeşitlilik çalışmaları vardır fakat Türkiye'de henüz bu türün genetik çeşitliliğinin belirlenmesiyle ilgili bir çalışma yoktur. Bu sebeple Doğu Karadeniz bölgesindeki Salix caprea populasyonlarının genetik çeşitliliğini belirlemek önemlidir. Salix caprea türünü karakterize etmek için, 180 genotip 10 mikrosatellit belirteç kullanarak analiz edildi. Gözlenen alel sayısı 4.770 ortalamayla 3.500 ile 5.600 aralığındaydı, gözlenen heterozigotluk 0.503 ortalamayla 0.082 ile 1.000 aralığındaydı buna rağmen beklenen heterozigotluk 0.119 ile 0.827 aralığındaydı. % %7.5 genetik varyasyon populasyonlar arasında ve % 92.5 genetik varyasyon populasyonlar içindeydi. Populasyonlar genetik ilşkilerine göre değerlendirildiğinde, iki ayrı grup oluştu; Trabzon bölgesi populasyonlarını içeren grup ve Artvin bölgesi populasyonlarını içeren diğer grup. Bu çalışmada, Salix caprea türünün genetik çeşitliliğinin yapısı ve büyüklüğü belirlendi. Populasyonlar orta seviye genetik çeşitliliğe sahiptiler. Bu bölgede barajların yapılması Salix caprea türünün genetic kaynaklarının gelecekte tehlikeye girmesine sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
The genus willow (Salicaceae) has around 500 species worldwide, 27 species naturally distributed in Turkey. Goat willow (Salix caprea) is an ecologically important, cold tolerant pioneer species which spreads in Europe and western and central Asia, in the Mediterranean Sea, central Anatolia and Black Sea regions in Turkey. It is also naturally distributed through Coruh river banks. Hydroelectric dam plant dams are being built in these regions which endanger this species. Some of the Salix caprea populations would be under water in near future. Beside this, hydroelectric plants may change local climate which would affect Salix caprea negatively by increasing average annual temperature. Moreover, there have been genetic diversity studies in Europe about Salix caprea species by using SSR markers, but there has been no study related with genetic diversity assessment of this species in Turkey yet. Therefore, it is important to determine the genetic diversity of Salix caprea populations in the eastern Black Sea Region. To characterize genetic diversity of Salix caprea species, 180 genotypes were analyzed by using 10 microsatellite markers. The number of observed alleles ranged from 3.500 to 5.600 and average mean value was 4.770. The observed heterozygosity ranged from 0.082 to 1.000 and average mean value was 0.503 while expected heterozygosity ranged from 0.119 to 0.827 and average mean value was 0.538. % 7.5 genetic variation was between populations and % 92.5 genetic variations were within populations. When Salix caprea populations were evaluated according to their genetic relations, two separate groups were formed; one group included populations in the Trabzon region and the other group included populations in the Artvin region. In the current study, magnitude and pattern of genetic diversity of Salix caprea were determined successfully. Populations had moderate level of genetic diversity. Construction of dams in these regions might endanger genetic resources of Salix caprea in near future.