Sudan moleküllerinin ve metal komplekslerinin deneysel ve teorik olarak yapılarının incelenmesi
The experimental and theoretical investigation of molecular structures of sudan molecules and its metal complexes
  1. Tez No: 360872
  2. Yazar: ASLI EŞME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GÜNEŞDOĞDU SAĞDINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cu(II) Kompleks ve Tek-Kristal X-Işını Kırınım Metodu, DFT, FT-IR ve FT-Raman, Hartree–Fock (HF), Sudan Boyaları, Cu(II) Complex and Single-Crystal X-Ray Diffraction Method, DFT, The FT-IR and the FT-Raman, Hartree–Fock (HF), Sudan Dyes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sudan III [1-{[4-(fenilazo) fenil]azo}-2-naftalenol] ve Sudan Kırmızı G [1-(2- metoksifenilazo)-2-naftol] iyonik olmayan yağda çözünen boyalardır. Bunlar yağlar, gazlar, illegal olarak yemekler ve çözeltilere renk verici olarak kullanılırlar. Sudan III (SIII) ve Sudan Kırmızı G (SKG)' nin moleküler yapı parametreleri (bağ uzunlukları, bağ açıları ve dihedral açılar), moleküler elektrostatik potansiyelleri, Doğal Bağ Orbital (NBO) analizleri, titreşim spektroskopisi çalışmaları yoğunluk fonksiyoneli teorisi (DFT) hesaplamaları kullanılarak incelendi. Sudan boyalarının FT-infrared ve FT-Raman spektrumları, sırasıyla, 4000-400 cm-1 ve 3500-50 cm-1 aralığında kaydedildi. Bu moleküllerin azo (OH) ve hidrazo (NH) formlarının tautomerik kararlılığını araştırmak için Hartree–Fock (HF) ve Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) metodu ile optimize yapıları incelendi. Çalışılan boyaların hidrazo (NH) formlarının daha kararlı olduğu bulundu. Bundan dolayı da moleküllerin hidrazo (NH) formlarının titreşim analizleri yapıldı. Sudan III' ün lineer ve lineer olmayan optik özellikleri de B3LYP/6-311G(d,p) metodu ile incelendi. SKG molekülünün bakır (II) kompleksi sentezlendi ve analitik, spektroskopik ve tekkristal X-ışını kırınım metodu ile yapısı incelendi. Hazırlanan kompleksin X-ışını yapısı, fasiyal ve meridiyonal geometrik izomerlerinden oluşan dimerik formda [Cu2(SRG)4.2O0.5] kristallendiği bulundu. B3LYP/LanL2DZ metodu ile Cu kompleksinin moleküler modelleme analizleri, X-ışını yapısıyla iyi bir uyum verdi. SKG ve onun Cu(II) kompleksinin infrared spektrumları 1800-400 cm-1 aralığında deneysel olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Sudan III [1-{[4-(phenylazo) phenyl]azo}-2-naphthalenol] and Sudan Red G [1-(2- methoxyphenylazo)-2-naphthol] are non-ionic fat-soluble dyes. They are used as industrial color addictive in oils, gases, illegally foods and solvents. The molecular structure parameters (bond lengths, bond angles and dihedral angles), molecular electrostatic potential, Natural Bond Orbital (NBO) analysis, vibrational spectroscopy studies of Sudan III (SIII) and Sudan Red G (SRG) have been investigated using density functional theory (DFT) calculations. The FT-infrared and the FT-Raman spectra of sudan dyes are recorded in region 4000-400 cm-1 and 3500- 50 cm-1, respectively. To investigate the tautomeric stability, optimization calculations at Hartree–Fock (HF) and Density Functional Theory (DFT) methods were performed for the azo (OH) and hydrazo (NH) forms of the title compounds. The hydrazo (NH) forms of studied dyes are found in stable forms. Therefore, the vibrational analyses are made in hydrazo form. The linear and non-linear optical properties with B3LYP/6-311G (d,p) method of Sudan III have been also investigated. The novel copper (II) complex with SRG has been synthesized and characterized by analytical, spectroscopic and single-crystal X-ray diffraction methods. The X-ray structure of the prepared complex showed that it crystallized in dimeric form as [Cu2(SRG)4.2O0.5] consisting of facial and meridional geometric isomers. The molecular modeling analysis of Cu complex with B3LYP/LanL2DZ method gave good agreement with its X-ray structure. The infrared spectra of SRG molecule and its Cu(II) complex have been compared experimentally between 1800-400 cm-1 region.