20. yüzyıl batı resim sanatında geometrik biçimlendirmeler
Geometric formatting in 20th century western painting art
- Tez No: 361010
- Danışmanlar: DOÇ. SEYYİT BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geometry, Cubism, Suprematism, De Stijl, Bauhaus, Constructivism, Minimalism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez, genel bağlamda geometri biçim dilini kullanan akımların, hangi felsefe ve metafizik düşüncelerden nasıl etkilendiklerini açıklar. Bu etkilerin yapıtlara nasıl yansıdığı, sanatçıların ve düşünürlerin kuramsal metinleri ışığında değerlendirilmektedir. Bu araştırma, 20. yüzyıl Batı resim sanatında geometrik biçimlendirmeler ile ilgili bilgilere kaynak olması için yapılan çalışmadır. Bu tezin temel amacı, konu başlığı“20.Yüzyıl Batı Resim Sanatında Geometrik Biçimlendirmeler”olan, geometrik biçim dili kullanan akımların, kuramsal ve mekânsal dilini araştırıp ortaya koymaktır. Anahtar Kelimeler : Geometri, Kübizm, Suprematizm, De Stijl, Bauhaus, Konstrüktivizm, Minimalizm
Özet (Çeviri)
This thesis explains in general, how and which philosophical and metaphysical thoughts influenced movements in art using geometrical formatting styles. And how these effects in the artists'and philosophers'hypothetical texts were evaluated. This research is conducted to provide a resource about geometrical formatting in 20th Century Western Painting Art. The main objective of this thesis is to research and present the hypothetical and environmental language of trends utilizing geometric formatting language titled“Geometric Formatting in 20th Century Western Painting Art”