Cin darı ve kum darıda farklı azot dozlarının verim ve bazı özelliklere etkileri
The effects of nitrogen doses on yield and some traits of foxtail and proso millet
- Tez No: 361193
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Darı, Panicum sp, kuru madde verimi, tohum verimi, azotlu gübreleme, Millet, Panicum sp, dry matter yield, seed yield, nitrogen fertilization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma Erzurum sulu şartlarında cin darı (Panicum italicum L.) ve kum darı (Panicum miliaceaum L.)'ya uygulanan farklı azot dozlarının verim ve bazı özelliklere etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 2013 yılında şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada 2 darı türü (cin darı ve kum darı) ve 5 farklı azot dozu (0, 3, 6, 9 ve 12 kg N/da) kullanılmıştır. Bitki boyu, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF oranı, NDF oranı, biyolojik verim, tohum verimi, sap verimi, hasat indeksi ve 1000-tane ağırlığı incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. Araştırmada kullanılan darı türleri ve azotlu gübre dozları verim ve bazı özellikleri önemli derecede etkilemiştir. Bitki boyu, kuru madde verimi ve ham protein verimi cin darıda kum darıdan daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık tohum verimi ve hasat indeksi kum darıda daha yüksektir. Azotla gübreleme bitki boyu, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, biyolojik verim, tohum verimi ve hasat indeksini artırmıştır. En yüksek kuru madde verimi (488,3 kg/da) ve ham protein verimi (59,1 kg/da) dekara 12 kg N uygulanan cin darıda; en yüksek tohum verimi (317,2 kg/da) ise dekara 9 kg N uygulanan kum darıda belirlenmiştir. 2014, 47 Sayfa
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of different nitrogen doses on yield and some traits of foxtail millet (Panicum italicum L.) and proso millet (Panicum miliaceaum L.) in Erzurum irrigated conditions. The experiment was established in a randomized complete blocks design with four replications in 2013. Two millet species (foxtail millet and proso millet) and five nitrogen doses (0, 3, 6, 9 and 12 kg N da-1) were used in this study. Plant height, dry matter yield, crude protein content and yield, ADF and NDF content, biological, seed and straw yield, harvest index and 1000-seed weight were evaluated. Results of the study are summarized as fallows. Millet species and nitrogen doses had a significant effect on the yields and some measured traits. Plant height, dry matter and crude protein yield were determined high in foxtail millet than proso millet. On the other hand, proso millet had higher seed yield and harvest index than foxtail millet. Nitogen doses increased the plant height, dry matter yield, crude protein content and yield, biolgical yield, seed yield and harvest index. The highest dry matter yield (488,3 kg da-1) and crude protein yield (59,1 kg da-1) were determined in foxtail millet with 12 kg N da-1, whereas the highest seed yield (317,2 kg da-1) was determined in proso millet with 9 kg N da-1. 2014, 47 page