Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin (tra 1 düzey 2 bölgesi) tarımsal mekanizasyon özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of agricultural mechanization properties of Erzurum, Erzincan and Bayburt provinces (tra1 nuts 2 region)
- Tez No: 361192
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BASTABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal mekanizasyon, TRA1 Düzey 2 Bölgesi, tarımsal mekanizasyon düzeyi, Erzurum, Erzincan, Bayburt
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması'nda (İBBS)“TRA1 Düzey 2 Bölgesi”olarak isimlendirilen Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin tarımsal mekanizasyon özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, tarımsal mekanizasyon özellikleri; TÜİK'in 2013 yılı tarım alet ve makine varlığı verileri ile bu illerin İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlükleri verileri kullanılarak il ve ilçeler düzeyinde belirlenmiştir. Ayrıca, TRA1 Düzey 2 bölgesinin tarımsal mekanizasyon sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerinin belirlenmesi için de kayıt altında bulunan verilerden elde edilemeyen bilgiler için tüm ilçeler ve il merkezlerinde basit rastgele örnekleme metoduyla traktör sahibi 18.354 işletmeden seçilen 202 işletmeyle yüz yüze anket yapılmıştır. TRA1 Düzey 2 bölgesinin toplam tarım alanı 794.951 ha olup, toplam traktör sayısı 18.354'tür. Bölgede 1000 ha tarım alanına düşen traktör sayısı 23,04 olup Türkiye ortalaması olan 43,82'nin çok gerisindedir. Bir traktöre düşen tarım alanı 43,31 ha olup bu değer de Türkiye ortalaması olan 22,82 ha'dan oldukça büyüktür. Traktör başına düşen alet-makine sayısı TRA1 bölgesi için 4,74 adet, Türkiye içinse 5,19 adettir. Bölgede birim alana düşen traktör gücü 0,92 kW/ha, ortalama traktör gücü ise 40,04 kW olarak hesaplanmıştır. Sorunlar ve çözüm önerileri için işletmelerin arazi varlıkları, ekilen bitkiler ve ekiliş alanları, parsel durumları, hayvan varlıkları, traktörlerine ilişkin bilgiler, alet-makine varlıkları yüz yüze anket yoluyla incelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. 2014, 67 sayfa
Özet (Çeviri)
It was aimed in the present study to evaluate the properties of agricultural mechanisation in the provinces of Erzurum Erzincan and Bayburt named as“TRA1 NUTS II Region”in the Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NTUS).For this aim, agricultural mechanisation characteristics were determined based on both districts and city centres by using 2013 data of TÜİK (Turkish State Statistical Institute) related to the ownership of agricultural machines and tools and that obtained from the Provincial Agriculture Administration in three provinces. In addition, in order to obtain further data than that out of records in TRA1 NUTS II Region, a questionnaire survey was conducted face to face over totally 202 farmers among 18.354 farmers owning tractor using simple random sampling method in all districts and city centre. Total surface area of agricultural lands in TRA1 NUTS II Region is 794.951 ha and the number of tractors in the Region is 18.354. The number of tractors per 1000 ha agricultural land is 23,04 and far lower than the country's average, which is 43,82. The amount of agricultural land per tractor is 43,31 ha and this value is larger than again the country's average. The number of machines and tools per tractor is 4,74 in TRA1 Region, while it is 5,19 for the country. Tractor power per unit area in the Region is 0,92 kW/ha while the average of the country is 40,04 kW/ha. Land ownership of agricultural businesses, their problems and solutions, plant species they grow and their surface areas, situation of plots, animal growth, data about their tractors, amount of machines and tools were determined using face to face questionnaire method and solution proposals were presented.