Karaciğer iskemi-reperfüzyonun neden olduğu akut böbrek hasarına karşı IL-18BP(İnterleukin-18 binding protein)'in koruyucu etkisi
Protective effect of IL-18 BP (Interleukin-18 binding protein) against acute kidney injury induced hepatic ischemia-reperfusion
  1. Tez No: 361240
  2. Yazar: SENEM KAZANDI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer iskemi reperfüzyon, IL-18BP, Akut böbrek hasarı, liver ischemia reperfusion, IL-18BP, acute kidney injury
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Karaciğer İskemi-reperfüzyonun Neden Olduğu Akut Böbrek Hasarına Karşı IL-18BP(interleukin-18 binding protein)'in Koruyucu Etkisi Karaciğer iskemi/reperfüzyon (IR) hasarı; özellikle major karaciğer rezeksiyonunda, cerrahisinde ve karaciğer transplantasyonlarında, uzun süren portal ven oklüzyonlarında ortaya çıkmaktadır. Karaciğer IR hasarında sadece karaciğer değil kalp, akciğer ve böbrek gibi uzak organlar da hasar görür. Deneysel modellerde karaciğer IR hasarına bağlı böbrek hasarını önleyen çeşitli ajanlar bildirilmiş olmasına karşın, interleukin-18 binding protein (IL-18 BP)'nin koruyucu etkisi araştırılmamıştır. Çalışmamızda 3 grup (n=8)'tan oluşan 24 adet Wistar Albino cinsi erkek rat kullanıldı. Gruplar; 1)Sham 2) IR (1 saat iskemi, 4 saat reperfüzyon) 3) IR + IL-18BP (50 µg/kg) olarak oluşturuldu. IL-18BP intraperitoneal olarak cerrahi işlemden 30 dk önce uygulandı. Histopatolojik olarak Karaciğer ve böbrek dokuları H&E ile boyandı. Biyokimyasal olarak serumda AST, ALT, LDH, creatin ve üre değerleri ölçüldü. Oksidatif stres parametreleri olarak serum ve böbrek dokusunda GSH, MDA, NO, TAS, TOS, OSI düzeyleri ölçüldü. Böbrek dokusunda proinflamatuar sitokinlerden IL-1β, IL-6, TNF-α düzeyleri incelendi. Çalışmamızda IL-18BP'in, karaciğer IR'nin indüklediği akut böbrek hasarında biyokimyasal olarak karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını düzelttiği, histolopatolojik olarak hasarı azalttığı, proenflamatuar sitokinleri azaltarak antienflamatuar, oksidatif stres indeksini azaltarak antioksidan etki gösterdiği bulundu. Sonuç olarak, IL-18BP ile ilk kez yapılan bu modelin değişik IR sürelerinde ileri araştırmalarla desteklenmesi durumunda karaciğer IR'de klinikte meydana gelebilecek komplikasyonlar, hastaların post-operatif hastanede kalma süresi, tedavi maliyeti ve iyileşme süresi azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Protective Effect of IL-18 BP (interleukin-18 binding protein) Against Acute Kidney Injury Induced Hepatic Ischemia-reperfusion Hepatic ischemia / reperfusion (IR) injury; especially in major liver resection surgery and liver transplantation, occur in a long time occlusion of the portal vein . Liver IR injury not only liver damage also occurs in distant organs such as heart,lung and kidneys.Although experimental models to date depending on a variety of agents have been reported which inhibit the renal damage induced liver IR injury, the protective effect of IL-18 BP was not investigated. In our study, three groups (n = 8) that comprise 24 male Wistar albino rats were used .Groups were created as a group, 1) Sham group 2) IR (ischemia for 1 hr, 4 hr reperfusion) 3) IR+ IL-18BP (50 mcg / kg),respectively. IL-18BP was administered intraperitoneally 30 min before surgical procedures. Histopathological liver and kidney tissues were stained with H & E. Biochemical serum AST, ALT, LDH, creatine and urea were measured. Oxidative stress parameters in serum and renal tissue GSH, MDA, NO, TAS, TOS, OSI levels were measured. Proinflammatory cytokines IL-1β, IL-6, TNF-α levels were examined in the kidney. In our study it was found that, IL-18 BP; corrected liver and kidney function biochemically in acute kidney damage induced liver IR, reduced damage as pathohistological,showed antiinflammatory effect by decreasing proinflammatory cytokines and antioxidant effect by reducing the oxidative stress index. Consequently, if the first time this model with IL-18BP supported advanced research in IR with time it will be able to reduce complications that may occur in clinical, the post-operative hospital stay of patients, the cost ofi treatment and recovery time in liver IR.