İntestinal iskemi-reperfüzyon sonrası meydana gelen karaciğer hasarı üzerine sesaminin koruyucu etkisinin incelenmesi
Protective effect of sesamin on hepatic damage after intestinal ischemia reperfusion
  1. Tez No: 385213
  2. Yazar: AHMET ARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sesamin, iskemi-reperfüzyon, antioksidan, Sesamin, ischemia-reperfusion injury, antioxidan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
İskemi bir dokuya gelen kan akımının azalması veya kesilmesi olarak tanımlanır. Reperfüzyon ise kan akımının yeniden başlamasıdır. İskemi sonrasında dokuda hücresel fonksiyon bozukluklarına neden olacak bir dizi kimyasal olay başlar. Yeniden kanlanma ile dokudaki hasar miktarı giderek artar. Çeşitli nedenlerden oluşan iskemi reperfüzyona bağlı gelişen akut iskemi akut karaciğer yetmezliğine sebep olmaktadır. Deneysel iskemi reperfüzyon modeli üzerinde antioksidanların etkileri ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bölümümüzde planlanan ve Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuarı'nda gerçekleştirilen çalışmamızda daha önce hiç üzerinde çalışılmayan; ratlardaki intestinal iskemi-reperfüzyon hasarı sonrası sesaminin karaciğer üzerinde koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Birimi'nde üretilmiş ve standart laboratuar koşullarında (22±1 0C, 12 saat aydınlık/karanlık siklusunda) tutulan, aynı biyolojik ve fizyolojik özelliklere sahip, ağırlıkları 200-250 gram arasında değişen erişkin 32 adet Sprague Dawley tek cins sıçandan rastgele seçimle dört grup oluşturulması sağlandı. Sham grup (n= 8); 14 gün süreyle standart yem ve su verilen, 14. günün sonunda opere edilerek Superior Mezenter Arteri (SMA) ortaya konan ancak İskemİReperfüzyon yapılmayan grup. Kontrol grup (Sesamin) (n= 8); 14 gün süreyle standart yem ve suya ilaveten orogastrik yolla 30 mg/kg sesamin verilen, 14. günün sonunda opere edilerek SMA ortaya konan ancak İskemİReperfüzyon yapılmayan grup. İskemİReperfüzyon grup (İR) (n= 8); 14 gün süreyle standart yem ve su verilen, 14. günün sonunda laparatomi sonrası 60 dakika SMA bağlanan ve 2 saat reperfüze edilen grup. İskemİReperfüzyon + Sesamin grup (İR+Sesamin) (n= 8); 14 gün süreyle standart yem ve suya ilaveten orogastrik yolla 30 mg/kg sesamin verilen, 14. günün sonunda laparatomi sonrası 60 dakika SMA bağlanan ve 2 saat reperfüze edilen grup olarak belirlendi. Tüm sıçanlar, operasyon gününde intramusküler (im) 10 mg/kg ksilazin (Rompun, Bayer, Türkiye) ve 50 mg/kg ketamin (Ketalar, Eczacıbaşı, Türkiye) anestezisi altında karın ön duvarı %10 povidon iyodin ile dezenfeksiyon yapıldıktan ve tıraş edildikten sonra medyan hattan insizyonla açıldı. Sham ve kontrol grubunda sadece SMA ortaya konuldu, İRve İR+ Sesamin grubundaki sıçanların SMA'i kör diseksiyon ile çevre dokulardan ayrıldıktan sonra atravmatik vasküler klemp aracılığı ile kan akımı kesildi. İntestinal iskemi, barsak renginin soluklaşmasıyla doğrulandı. Tüm ratlara karın açıkken zorunlu kaybedilen sıvıyı yerine koymak amacıyla 5 cc steril serum fizyolojik (SF) verildi. 60 dk iskemi sonunda klempler çıkarılarak kan akımı sağlandı (klemp alımını takiben 2 dk süreyle barsaklardaki renk değişimi gözlendi) ardından 2 saatlik reperfüzyon süreci uygulandı. Reperfüzyon işlemi sonrası ileri analiz yöntemleri için sıçanlardan yaklaşık 6 cc kan (kalpten), karaciğer ve ince barsak doku örnekleri alındı. Serum ve doku örnekleri biyokimyasal analizler yapılıncaya kadar -80 ºC'de saklandı. İşlem sonunda tüm sıçanlar sakrifiye edildi. Sıçanların serumlarında Alanin aminotransferat, Aspartat aminotransferaz, Lökotrien B4, Prostaglandin E2 düzeyleri, Malondialdehid konsantrasyonu, Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye ve Oksidatif Stres İndeksine ölçüldü. Karaciğer doku örneklerinden ise Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye ve Oksidatif Stres İndeksine bakıldı. Histolojik değişiklikler kantitatif olarak değerlendirilerek karaciğer ve ince barsak hasarları belirlendi. Deney grubunda doku ve serum total oksidan seviyelerinin deney + ilaç grubuna göre anlamlı bir biçimde yüksek olduğu tespit edilirken, total antioksidan seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Ayrıca deney + ilaç grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak karaciğer hasarın daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; intestinal iskemi reperfüzyon oluşturulan ratlarda kullandığımız sesaminin karaciğerde iskemi reperfüzyon hasarını bir dereceye kadar önleyebildiği biyokimyasal analizler ile ortaya konmuştur fakat histopatolojik değerlendirmeler göz önüne alındığında beklenen olumlu etkilere ulaşılamadığı sonucuna varılmıştır. Bu konuyla ilgili daha fazla deneysel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Of ischemia, the blood flow to a tissue is defined as a reduction or cessation . Reperfusion is the resumption of blood flow. After ischemia in the tissue to cause cellular dysfunction starts a series of chemical events. Reperfusion and gradually increases the amount of tissue damage. Several reasons acute ischemia reperfusion ischemia leads to acute liver failure. Experimental model of ischemia-reperfusion on the effects of antioxidants on the work gained momentum in recent years. Our department planned and Trakya University Experimental Animal Research Laboratory carried out in our study never before studied not; rate in the intestinal ischemia -reperfusion injury after the sesam liver protective effects on whether we aimed to investigate. In our study, Trakya University Experimental Animal Research Unit produced and standard laboratory conditions (22±1 oC, 12 h light/dark cycles) maintained the same biological and physiological features, weight 200-250 g ranging adults 32 Sprague Dawley unisexual rats were randomly assigned to four groups was maintained. Sham group (n = 8) for 14 days given standard feed and water, 14 At the end of the day was operated Superior mesenteric artery (SMA) revealed but Ischemia / Reperfusion the group without. Control group (Sesamin) (n = 8) for 14 days in addition to standard chow and water orogastric way 30 mg / kg given sesamin, 14 SMA was operated at the end of the day set forth but Ischemia / Reperfusion group made. Ischemia/reperfusion group (İR) (n = 8) for 14 days given standard feed and water, 14 After laparotomy, the end of the day and for 2 hours 60 minutes connected SMA group reperfused. Ischemia/reperfusion + Sesamin group (I / R + Sesamin) ( n = 8) for 14 days in addition to standard chow and water orogastric way 30 mg / kg given sesamin, 14 SMA 60 minutes after the end of the day connected laparotomy and the group was set at 2 h of reperfusion. All rats, operations on the day intramuscularly (im) 10 mg / kg xylazine (Rompun, Bayer, Turkey) and 50 mg / kg ketamine (Ketalar Eczacibasi, Turkey) under anesthesia the anterior abdominal wall of 10% povidone-iodine disinfection has been done and shave after 2 median incision line was opened. Sham and control groups only in the SMA was exposed, İRand İR+ Sesamin of the rats SMA blind dissection from surrounding tissues after leaving atraumatic vascular clamp through the blood stream has been interrupted. Intestinal ischemia, bowel was confirmed by the color faded. All rats with open abdominal mandatory in order to replace lost 5 cc of sterile saline fluid was given. 60 min of ischemia, blood flow was achieved by removing the end clamps (clamp for 2 min followed by the acquisition of color change was observed in the small intestines) was applied followed by a 2 hour reperfusion period. For further analysis methods after reperfusion procedures rats about 6 cc of blood (heart), liver, and intestinal mucosal samples were taken. Biochemical analysis of serum and tissue samples until the time when stored at -80 °C. After the operation, all rats were sacrificed. In serum of rat alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, leukotriene B4, prostaglandin E2 levels, Malondialdehyde concentration, Total Antioxidant Levels, total oxidant status and oxidative stress index were measured. In liver tissue samples Total Antioxidant Levels, total oxidant status and oxidative stress index were measured. Histological changes in the liver and intestinal injury evaluated quantitatively determined. Tissue and serum total oxidant levels in the experimental group compared to experiments + drug found to be higher in a meaningful way, while total antioxidant levels found no significant difference between the groups. In addition, the experimental + drug group, as compared to the control group were found to be more than liver damage. In conclusion, the use of intestinal ischemia-reperfusion in rats with ischemia reperfusion injury in the liver that the sesam, to some degree, but can inhibit Given histopathological evaluations it was concluded that the positive effects expected to reach.