Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine 112 ambulansı ile yapılan başvuruların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of referrals to Emergency Department Of Medical Faculty Hospital, Ege University Through 112 ambulances
- Tez No: 361265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇLÜ SELAHATTİN KIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, 112, 911, Ambulas, Başvuru Nedeni, Emergency service, 112, 911, Ambulance, Reason for referral
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç Biz çalışmamızda Ege Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi Acil Servisine 112 ambulansı ile getirilen hastaların dosyaları retrospektif olarak inceleyerek hasta başvurularının demografik özelliklerinin değerlendirilmesini ve acil servislerde ileriye yönelik planlama yaparken 112 ambulanslarının acil servis yoğunluğu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem Çalışmamızda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis'ine 01.06.2011- 30.05.2012 tarihleri arasında acil servise 112 ambulansı ile getirilen hastaların verileri incelendi Hastaların acil servise en fazla en çok hangi semptom ve nedenlerle acil servise getirildiği ve acil serviste kalış süreleri değerlendirildi. Olgu rapor formuna hastaların yaşı, cinsiyeti, geliş tarihi ve saati, geliş nedeni ve semptomları, hastanın vital bulguları, konsulte edilen klinikler, konsültasyon sayısı, acil servisde kalış süreleri ve hastanın acil servis taburculuğundaki son durumu kayıt edilerek değerlendirildi. Olguların kesin tanılarına yatışı yapılan kliniğin epikrizinden ulaşıldı. Hastaların bilinç değerlendirilmesinde Glasgow Koma Skalası (GKS) kullanıldı. Kanada Triaj Skorlaması temel alınarak GKS'sı 13'ün altında olan hastalar bilinç değişikliği bakımından yüksek riskli kabul edildi.. Kalp hızının 100/dk olması taşikardi olarak değerlendirildi. Sistolik kan basıncının 130 mmHg olması hipertansiyon olarak değerlendirildi. Ortalama arteriyel basıncı (OAP) = [(2 x diastolic)+systolic] / 3 olarak hesaplandı. 60-100 mmHg arası değerler normal olarak kabul edildi. Oksijen saturasyonu % 90'ın altında olanlar hipoksik olarak değerlendirildi. Solunum sayısı 8/dk ile 20/dk arasındaki değerler normal olarak değerlendirildi. Ateş ölçümleri 38 derece üzeri yüksek ateş, 36 derece altı altı düşük ateş olarak değerlendirildi. Yaş grupları dünya sağlık örgütünün hastalıkların dağılımı hesaplanırken önerdiği 15 yaş altı,15-49 yaş ve 50 yaş olarak gruplandırıldı. Revize travma skoru (RTS) = (0.9368 x GKS) + (0.7326 x SKB) + (0.2908 x SS) formülü ile hesaplandı. Çalışma sonucu sonuçları SPSS 20.0 for Windows programına kaydedildi. Sayısal veriler ortalama (+/-) standart sapma (SD) olarak verildi. Frekans analizlerinde sayısal veriler yanında yüzde değerler de verildi. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında 'var', 'yok' veya 'evet' 'hayır' şeklindeki analizlerde Pearson Chi-square (ki-kare) testi kullanıldı. Kategorik veriler n (sayı) ve yüzdelerle (%) ifade edildi. Veriler % 95 güven düzeyinde incelendi, istatistiksel sonuçlar p0,05 anlamsız kabul edildi. Bulgular Çalışmaya alınan olgu sayısı 7467 idi. 112 Ambulansı ile olan başvuruların toplam olgulara oranı %10,3 idi. Olguların cinsiyete göre dağılımına bakıldığında; 4351'i (% 58,3) erkek, erkek/kadın oranı 1,4/1 idi. Genel yaş ortalaması 53,9+/-22,7 (0-106) (n=7467) idi. % 59,9' unu (n= 4475) 50 yaş ve üzeri başvurulardı. En sık 112 hasta başvuruları; %43,7 ile16:00-23:59 saatleri arasında, % 14,8' i pazar günü, % 10,6' sı Şubat ayında ve %28,5 kış aylarında oldu. Yıllara göre 112 ambulansları en fazla Ege Üniversitesine Tıp Fakültesine hasta transferi yaptı. En sık başvuru nedenini % 54,5 (n=4066) tıbbi problemler ve % 20,0 (n=1493) hastaneler arası sevk oluşturdu. Hastaların başvuru semptomlarının sistemlere göre dağılımı incelendiğinde % 31,0'i (n=2312) travma ve % 19,6' ü (n=1464) Santral Sinir Sistemi semptomlarıyla başvurdu. Hastaların sonlanımına göre %28,6 (n=2371) kas isket sistemi hastalığı tanısı ve %16,2 (n=1347) kardiovasküler sistem hastalığı tanısı aldı. Tanıların patolojiye göre dağılımında %29,8 (n=2473) künt travma ve %11,8 (n= 980) enfeksiyon tespit edildi. Vital bulgularına göre hastaların; % 50,6 hipertansif, % 69,6 (n=5069) hastanın nabzının normal sınırlarda, % 77,5 (n=3305) hastanın solunum sayısı normal sınırlarda, %83,7 (n=2323) hastanın oksijen saturasyon değerinin normal sınırlarda, % 65,2' sinin (n=4829) OAP normal sınırlarda, %76,6' sının (n=2613) normotermik olduğu tespit edildi. Travma hastalarında Glasgow Koma Skalası incelendiğinde %96,1'in de (n= 2243) hafif nörolojik hasar tespit edildi. Hastaların %50,6'sının (n= 3782) triaj skoru acele ve %32,2' sinin (n=2401) acil olduğu bulundu. Tıbbi girişim veya uygulanan tedavi şekillerinin sayısı incelendiğinde, % 77,2 (n=5767) hastaya semptomatik tedavi ve % 10,9 (n=815) hastaya inhaler tedavi uygulandığı görüldü. % 91,8 (n=6857) biyokimyasal tetkik ve % 70,9 (n=5294) hastaya konvensiyonel görüntüleme yapıldığı tespit edildi. % 16,3 (n=1216) hasta için Kardiyoloji ve % 12,3 (n=916 ) hasta için İç Hastalıkları A.D.ndan konsültasyon istendiği görüldü. Hastaların sonuçlanımları incelendiğinde, %59,0 (n=4409) olgu taburcu edildi. Yatışı yapılan hastaların %64,2 sinin yoğun bakım ihtiyacı oldu. En fazla Kardiyoloji AD.na yatış yapıldı. Hastaların acil servis ortalama kalış süresi 758,90 dakika (12,6 saat) olduğu bulundu. Hastaların ortalama yatış süreleri incelendiğinde en kısa sürede yatış yapılan bölüm Kadın Doğum ve Hastalıkları 176,76 dakika (2,9saat), en geç yatış yapılan bölüm Psikiyatri 2115,60 dk. (35,3 saat) idi. Exitus olan hastaların ortalama acil servis maliyeti 912,70 TL ve hastaneye yatışı yapılan hastaların ortalama acil servis maliyeti 520,70 TL'dir. Sonuç Kritik hasta transferinde 112 etkin bir rol oynamakta olup, özellikle yaşlı hastalar hastaneye ulaşımda 112'yi tercih etmektedirler. 112 ile getirilen hastaların yatış oranları ayaktan başvuran hastalara oranla daha yüksek olup, 112 hastanelere sevk zincirinin en önemli basamağını oluşturmaktadır. Bu iki önemli kriter dikkate alındığında, tüm hastanelerin acil servislerine 112 aracılığıyla yapılan sevklerde gerekli koordinasyon ve işbirliğinin sağlanmasının hayati önem arz etmektedir. Acil servis yoğunluğunun fazla olduğu saat, gün ve aylarda gerekli önlemler alınmalıdır. Yatış oranın yüksek olması ve acil serviste kalış süresinin uzun olması hasta yoğunluğunu olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation Of Referrals To Emergency Department Of Medical Faculty Hospital, Ege University Through 112 Ambulances Dr. Bülent Yüksel Department of Emergency Medicine, Bornova/Izmir Introduction and Objective In our study we aimed to evaluate the demographic characteristics of the patient referrals and the effects of 112 ambulances on density of emergency service by carrying out a retrospective evaluation of the files of patients brought to Emergency Service of Medical Faculty Hospital, Ege University through 112 ambulances. Materials and Methods In our study, data of patients brought to emergency service of Emergency Department of Medical Faculty Hospital, Ege University through 112 ambulances between 01 June 2011 and 30 May 2012 were examined. The most frequent symptoms and reasons that caused patients to refer to emergency service and the length of stay in emergency service were evaluated. Patients' age, gender, referral date and time, reasons and symptoms for referral, vital signs, clinics consulted, number of consultation, length of stay in emergency service and last status at discharge from emergency service were recorded on the case report form and assessed. Cases' definite diagnoses were accessed through patient report of the clinic admitted. During assessment of patient consciousness, the Glasgow Coma Scale (GCS) was used. When Canada Triage Scoring is taken as basis, patients having GCS score below 13 are considered very risky in terms of alterations in consciousness. Heart rate 100/min as tachycardia. Systolic blood pressure < 90 mmHg was evaluated as hypotension and > 130 mmHg as hypertension. Mean arterial pressure (MAP) was calculated as [(2xdiastolic) + systolic]/3. The values between 60-100 mmHg were considered normal. Those having oxygen saturation below 90 % were evaluated as hypoxic. Respiration counts between the values of 8/min and 20/min were accepted normal. Fever measures over 38 degrees were evaluated as high fever and 36 degrees as low fever. Age groups comprised of below 15 years, between 15 – 49 years and over 50 years, as recommended by World Health Organization for calculation of distribution of diseases. Revised trauma score (RTS) was calculated with (0.9368 x GKS) + (0.7326 x SKB) + (0.2908 x SS) formula. The results of the study were recorded on SPSS 20.0 for Windows program. Numerical data were given as mean (+/-) standard deviation. In frequency analysis percentage values were given along with numerical values. During comparison of categorical values, Pearson Chi-square test was used in the analyses in the form of“present”,“absent”or“yes”,“no”. Categorical data were expressed with n (number) and percentage (%). Data were scrutinized at 95 % confidence level. Statistical results at p0.05 insignificant. Findings The number of cases included in study was 7467. The ratio of referrals made through 112 ambulance to total cases was 10.3 %. When the distribution of cases according to gender is reviewed; 4351 (58,3 %) were males, male/woman ratio was 1,4/1. Overall mean of age was 53,9 +/- 22,7 years (0-106) (n=7467). 59,9 % (n= 4475) of referrals were 50 years of age and over. The most frequent 112 referrals occurred between 16:00 and 23:59 hours with 43,7 %; on Sundays with 14,8 %; on February with % 10,6; and during winter months with %28,5. According to years, 112 ambulances transferred patients most often to Medical Faculty Hospital of Ege University. The most often reasons for referral comprised of medical problems with 54.5 % (n=4066) and referrals between hospitals with 20.0 % (n=1493). When the distribution of patients' referral symptoms were examined according to systems; 31,0 % (n=2312) referred to with trauma and 19,6 % (n=1464) with symptoms of Central Nervous System. Of patients 28,6 % (n=2371) received the diagnosis of muscular-skeletal system disease and 16,2 % (n=1347) of cardiovascular system disease. The distribution of diagnoses according to pathology blunt trauma was detected in 29,8 % (n=2473) and infection in 11,8 % (n= 980). According to vital findings % 50,6 of patients were found to be hypertensive, 69,6 % (n=5069) had pulse rate at normal limits, 77,5 % (n=3305) had respiratory cout at normal limits, 83,7 % (n=2323) had oxygen saturation values at normal limits, 65,2 % (n=4829) had MAP at normal limits, 76,6 % (n=2613) were normothermic. When Glasgow Coma Scale of trauma patients was examined a slight neurologic damage was detected in 96,1 % (n= 2243). The triage scores of 50.6 % (n=3782) of patients were found to be urgent and of 32.2 % (n=2401) emergency. When the number of medical interventions or the types of therapy applied were examined it was seen that 77,2 % (n=5767) of patients have received symptomatic therapy and 10,9 % (n=815) inhaler therapy. 91,8 % (n=6857) of patients undergone biochemical tests and 70,9 % (n=5294) conventional imaging. It was observed that consultation requested from Cardiology Department for 16,3 % (n=1216) of patients and from Department of Internal Diseases for 12,3 % (n=916 ). When the outcomes of patients were reviewed 59,0 % (n=4409) of subjects were discharged. 64.2 % of patients admitted were in need of intensive care. Majority of patients were admitted to Cardiology Department. Patients' mean length of stay in emergency service was 758.90 minutes (12.6 hours). When patients' mean length of stay was examined, the section being admitted in the shortest timeframe was Maternity and Diseases Department with 176.76 minutes (2.9 hours) and the section being admitted at the latest timeframe was Psychiatry with 2115.60 minutes (35.3 hours). The mean cost of patients died is 912.70 TL and of patients admitted to hospital the mean cost of emergency department is 520.70 TL. Conclusion 112 plays an effective role in transfer of critical patients, especially elderly patients prefer 112 to reach hospital. The admittance rates of patients brought by 112 are higher than of those referred individually; 112 comprises the most important step of the hospital referral chain. When these two important criteria are considered, it can be seen that providing necessary coordination and collaboration in referrals made through 112 is crucial. At hours, days and months where intensity in emergency service is higher necessary precautions must be taken. The higher admittance rate and longer length of stay in emergency service affects patient density negatively.